Desatero správného hádání se aneb Jak úspěšně ukončit hádku s partnerem

Desatero správného hádání se aneb Jak úspěšně ukončit hádku s partnerem
Zdroj: Unsplash.com

Hádky a občasné neshody patří snad do každého partnerství. Přísloví "tichá voda břehy mele" v tomto ohledu není úplně žádoucí. Je lepší věci si vyříkat rovnou a klidně nahlas, než nechat partnerský vztah unášet proudem nevyřčených slov, nesmyslných domněnek a nesplněných očekávání. Tato směsice totiž může za nějaký čas vyústit v pořádný tajfun, který snadno nenávratně pohltí to, co jste léta budovali. Připravili jsme pro vás deset pravidel, jak na to, aby hádka s partnerem nebyla konečnou vašeho vztahu.

Martina Maksymovová
Martina Maksymovová 07. 01. 2020 14:00

1. Opravdu stojí za to?

Je dobré zhodnotit, zda neumytý hrnek nebo zvednuté záchodové prkénko opravdu stojí za výdaj vaší drahocenné energie na hádku nebo zda v některých případech není lepší zamhouřit jedno oko a partnera hned nepeskovat. Jistě, je důležité hovořit o tom, co ve mně vyvolává snůšku nekontrolovatelných emocí a co mi vadí, ale je také dobré, pokud se vám podaří, ještě než k hádce dojde, zamyslet se nad tím, jestli vás v průběhu dne nenastartovalo něco jiného. A zda tento „domácí prohřešek“ už nebyl jen třešničkou na dortu negativních situací.

2. Vítěz, nebo poražený?

Své soutěživé sklony si nechte na hraní společenských her nad sklenkou vína. Váš partner není váš nepřítel, a tudíž byste se ani jeden neměl stavět do pozice vítěze či poraženého. Pro dlouhodobý fungující a spokojený vztah je důležité mít na paměti, že hádka se dá považovat za úspěšnou jedině tehdy, pokud z ní oba partneři vyjdou jako vítězové, tzn. mají pocit, že oběma se dostalo vyslyšení, pochopení a oba pro sebe našli vhodné řešení.

3. Neusnu, dokud mi nedáš pusu aneb správné načasování

Říká se, že bychom neměli chodit spát rozhádaní a že je lepší vše si s partnerem vyříkat a pak už se jen přitulit a netahat spory předešlého dne do dalšího. Něco na tom bude a jistě se nám bude lépe spát v poklidné než válečné zóně. Respektujme ale, pokud partner odmítá o dané věci komunikovat a nesnažme se ho násilím udržovat vzhůru, dokud samým vyčerpáním nad ránem nekapituluje. Důležité je správné načasování – pokud chcete diskutovat o nějakém problému, počkejte alespoň 10-15 minut, než partner vydechne po příchodu z práce.

4. Buďte fér

Pokud vás zcela neovládnou emoce a ještě jste schopni komunikace, je dobré nastolit si podmínky „vyjednávání“. Každý z partnerů by měl dostat svůj prostor k vyjádření. Také bychom neměli partnerovi skákat do řeči, udržet svou myšlenku, nereagovat jako čertík z krabičky, nadechnout se a počkat, až přijde náš čas. Je to výzva!

5. Přizvěte třetí osobu

Jestliže nejste schopni se rozumně domluvit, není nad to přizvat do celé věci třetí nezúčastněnou osobu. Nemusí to být hned terapeut, či v horším případě právník a advokát, ale také není dobré zahrnovat do vašich sporů jako spojence děti. Může to být váš společný známý či příbuzný, který nebude zaujatý a vyslechne si za vaší přítomnosti obě verze. Není nad objektivní radu a pohled někoho, kdo je nad věcí.

6. Když slova nestačí

Odmítla s vámi drahá polovička o daném problému diskutovat? Či dokonce odešla z místnosti s tím, že má na starosti jiné věci? Neschovávejte si vztek na potom, ale zkuste dát svoje myšlenky na papír. Můžete napsat partnerovi dopis o tom, jak se cítíte, co vás rozzlobilo a proč, můžete vyjádřit své obavy a skryté strachy, co je vám líto nebo naopak co byste si přáli. Je dobré složit kompozici dopisu ze všech těchto emocí. Psaní partnerovi předejte, ať si ho přečte, až bude připravený, nebo mu ho můžete rovnou přečíst, pokud bude chtít. Některé věci se lépe vyjadřují mimoslovně.

7. Emoce musí ven

Každá hádka je plná emocí. Je to její náboj. Emoce bychom samozřejmě neměli potlačovat a do jisté míry tvoří náš temperament a naši osobnost. Není ale dobré partnera vystrašit nebo odehnat cholerickým přístupem či hysterickými scénami. Je lepší vyříkávat si věci více v klidu. Emoce se ze sebe snažte dostat bez partnerovy přítomnosti. Najděte si místo, kde vás nikdo nevidí a kde můžete dupat, křičeta sprostě nadávat, jak je libo. Čím víc se do toho opřete, tím víc se vám uleví!

8. Soustřeďte se na jádro věci

Snažte se při konfrontaci držet jádra věci a toho, proč hádka vznikla. Rozhodně se nevyplácí partnera provokovat anebo vytahovat staré křivdy, které vám způsobil před rokem či ještě dříve. Mějte na paměti daný konkrétní problém, který chcete vyřešit a mluvte především o svých pocitech a o tom, co vám způsobuje. Vyhněte se přílišnému kritizování druhého, stejně tak jeho interpretacím, či hodnocením toho, jak k dané věci přistupuje.

9. Stopka pro příště

Pokud hádka proběhla a máme už chladné hlavy, můžeme si s partnerem nastavit nějaká opatření, kdyby se situace opakovala příště. Dobře funguje slovní heslo, které oznamuje, že svítí červená kontrolka a hrozí exploze. Stejně tak si můžeme dát heslo i pro případ, že už budeme z hádání se vyčerpaní a budeme žádat o chvíli odpočinku a klidu. Druhá věc je potom stopku dodržet. V této fázi můžete uplatnit bod 6 nebo 7.

10. Oceňte se

Určitě svého partnera i přes občasné spory a hádky milujete. Láska a nenávist jsou přece dvě strany jedné mince. Nezapomeňte svého partnera ve fázi lásky po přehnané bouři ocenit, ať už slovně, nebo nějakou pozorností ve formě dárečku. Uznat, že si vážíte toho, že vás vyslyšel, že vám věnoval svůj čas, že se snažil společně s vámi najít řešení, a že o věcech komunikuje.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články