Partnerství: Chyby, které často děláme na začátku vztahu

Začátek vztahu je euforický. V té době nám nevadí, i kdybyste jezdili na kole a váš drahý neměl auto.
Zdroj: Pixabay
Začátek vztahu je euforický. V té době nám nevadí, i kdybyste jezdili na kole a váš drahý neměl auto.Někdy vztah vyjde, jindy ne. Neztrácejte tedy čas zbytečným přemlouváním se.Začátky jsou plné lásky, dárečků a romantiky, pak přichází teprve vystřízlivění a realita.Pokud mezi vámi neexistuje sexuální přitažlivost, vztah nemá smysl.+ 1 fotka+ 2 fotky

Přestože na počátku období zamilovanosti se pohybujete v nebeských výšinách, neměli byste zapomínat, že postupem času svého partnera blíže poznáte a dozvíte se věci, ze kterých tak nadšeni nebudete.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 05. 11. 2018 11:34

Na počátku vztahu očekávejte euforii

V prvotní fázi zamilovanosti jako bychom neviděli a neslyšeli. Jsme plni euforie a odvahy, vše se nám zdá krásné. A skutečně se nám díky hormonu zamilovanosti fenylethylaminu a zvýšené hladině serotoninu daří s dobrou náladou překonávat celu řadu překážek. Právě proto se nám často i to, co nás později bude na partnerovi odrazovat, zdá zajímavé a milé. Máme tendenci tolerovat věci, které by nám měly jasně signalizovat, že něco není v pořádku.

Toto počáteční období trvá pouze dva roky, maximálně tři. I tuto fázi je možné rozdělit do dílčích období, pro která je charakteristická určitá intenzita citu a vášní. V prvních třech měsících vlastně zjišťujeme, zda má o nás ten druhý zájem. Partner je pro nás ještě cizinec, v této fázi si o sobě intenzivně vyprávíme. Velmi často si sdělujeme i věci poměrně intimní, které budeme z partnera později jen obtížně tahat.

Je naprosto dokonalý

Pro první tři měsíce je typické, že partnera přijímáme velmi nekriticky. Upravujeme si, co nám říká, aby to pro nás bylo pochopitelné a přijatelné. Tím se prohlubuje pocit sblížení. Ať už jsme vášní strženi jakkoliv intenzivně, je dobré myslet i na to, jak se vyhnout chybné volbě. Vyptávejte se proto partnera co nejvíce. Využijte toho, že se s ním teď můžete nejlépe seznámit, zjistit, jaké jsou jeho sny a očekávání i minulost. Zkuste se vyvarovat chyb tím, že byste za jeho odpověďmi hledali to, co chcete sami slyšet.

Nebojte se zeptat

Máte dojem, že si nejste příliš podobní? Nezoufejte, není přeci nutné hledat siamské dvojče. S partnerem jsme si blízcí, ale sotva bychom mohli být stejní. První známkou toho, že v počátcích vztahu není něco v pořádku, může být například právě to, že se partnera stydíme či bojíme na něco zeptat. Nebo máme naopak pocit, že tabu představuje nějaká etapa v jeho životě, kterou nám chce zatajit. Toto všechno by mohlo být zárodkem budoucích problémů.

Má tento vztah budoucnost?

V období třech až šesti měsíců pak poznáváme partnera i v kontextu jeho okolí, a tak buďme vnímaví k partnerovým rodinným, pracovním a osobním vazbám. Už v této fázi je dobré zvážit, zda má vztah šanci na vývoj do budoucna a perspektivu. Buďte pozorní ke všemu, co vám vadí nebo není příjemné. Zvažte, zda zde nejsou nějaké zásadní překážky, osobní návyky či abnormální rysy osobnosti, které by vaše soužití mohly narušovat.

Sexuální souznění je důležité

Ptejte se již na počátku vztahu sami sebe, zda si rozumíte s partnerem také v sexu, jestli cítíte souznění, jestli vás partner přitahuje. Pravděpodobnost, že se sexuální přitažlivost vyvine později, je téměř nulová, spíše je pravděpodobné, že dojde k zániku vztahu. Nezamilovali jste se náhodou do partnera, který nápadně připomíná bývalého? Nezvolili jste opět ten stejný chybný vzorec jako pokaždé? Zkuste si odpovědět na otázky již předem, možná si ušetříte spoustu rozčarování v budoucnu. A pokud si vztahem nejste jisti, nebojte se a raději jej ukončete co nejdříve. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články