Jaké auto je nejlepší pro rodinu a jak ho financovat s napjatým domácím rozpočtem?

Jaké auto je nejlepší pro rodinu a jak ho financovat s napjatým domácím rozpočtem?
Zdroj: Pixabay.com

Vybíráte nové rodinné auto a nevíte, odkud začít? Ze všeho nejdříve je nutné si ujasnit, jaký vůz hledáte a kolik za něj jste ochotni dát. S penězi pak vyvstává také otázka, jak budete vozidlo financovat. Možností je celá řada. Pojďme se podívat na to, jaké auto je vhodné pro rodinu a jakým způsobem ho financovat.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 18. 06. 2019 12:34

Ideálním rodinným vozem nebude žádné coupé a ani sedan, o mnoho praktičtější je jistě pětidveřový automobil, do kterého snadno naložíte kočárek i všechny děti. Ne nadarmo se většina rodin řídí tím, že: „Čím větší kufr, tím lépe.“ Každý centimetr navíc v zavazadlovém prostoru se vám totiž bude velmi hodit.

Nejoblíbenějšími rodinnými automobily jsou jednoznačně ty v kombíku, na popularitě ale nabývají i SUV vozy, které jsou pro mnohé ekvivalentem bezpečí. Kompromisem mezi těmito typy je pak MPV, a to nejen co se rozměrů, ale i ceny týká. A právě cena je rozhodujícím parametrem při výběru rodinného vozu.

Auto by vás nemělo stát všechny úspory! Co dělat, když na něj nemáte?

Rodinný vůz má být bezpečný a prostorný, málokdo chce na jeho pořízení šetřit. Jenže ne vždy se představy o automobilu sejdou i s finančními možnostmi. Ne každý na koupi nového či ojetého vozu má. Někdy ani všechny úspory nestačí a někdy se ani nevyplatí se ze všech peněz vydat, lepším řešením tak může být spotřebitelská půjčka, díky které jste majitelem vozu hned od prvopočátku, což se o leasingu říci nedá.

Půjčit si na auto můžete v bance, u nebankovních společností nebo u prodejce vozů. V tom posledním případě ale pamatujte na to, že prodejce je jen zprostředkovatel, tudíž bude chtít z vaší půjčky také něco vytěžit. Čím dál oblíbenější formou financování je bankovní účelový úvěr na auto, tedy takzvaná autopůjčka, která je určena jen ke koupi vozidla.

Autopůjčka nabízí zajímavé podmínky. Je lepší než leasing?

Často se lidé rozhodují mezi půjčkou a leasingem, oba způsoby financování mají své pro a proti. Půjčka na plné čáře vyhrává ve vlastnictví, navíc se obejde bez počáteční akontace a je možné ji využít na 100 % celkové ceny vozu.

Každý úvěr ale nabízí jiné možnosti, proto je dobré porovnat nabídky půjček a vybrat si pro vás tu nejlepší. Některý úvěr lze využít až na 10 let staré vozy, s jiným se lze zadlužit kvůli automobilu v hodnotě až 400 000 Kč, navíc doba splácení může dosahovat až 72 měsíců, což jsou velmi benevolentní podmínky.

Takové možnosti u leasingu mít nemusíte, na druhou stranu s leasingem je možné získat nejnovější modely vhodné pro rodiny s dětmi a především vůz, jehož pravidelnou správu za vás převezme leasingová společnost. Avšak pozor, vždy je to kus od kusu, při nižším měsíčním nájmu je nutné se na provozu velkou měrou podílet. Proto vždy čtěte smlouvu a chtějte vědět, co vše půjde z vaší kapsy nad rámec měsíční splátky.

Související články

Další články