Oddělené postele v manželství? Mohou vztahu prospět! Až 7 různými způsoby

Blížící se konec? Pravý opak! Oddělená lože mohou vztah utužit.
Zdroj: Archiv

Představa oddělených postelí v domácnosti manželů může vyvolávat nepříjemné pocity. Protože působí jako první fáze rozpadajícího se vztahu. Podle vztahových odborníků je to ale mylná perspektiva! Spaní na samostatných lužkách může naopak vztah utužit. A to až sedmkrát jinak.

Jana Jánská
Jana Jánská 15. 08. 2017 14:15

1. Probouzíte se čerství

Páry, které usínají a vstávají spolu, se probudí v průměru až šestkrát za noc! Věřili byste tomu? Vysvětlení hledejte v modřinách na nohou či chrápání vašeho milého. To může vést k nedostatku spánku – a odsud až k mentálním a fyzickým potížím, jako je třeba deprese nebo obezita, tvrdí certifikovaný poradce David Bennett. Nic z toho rozhodně nepřispívá zdravému a šťastnému partnerskému životu.

2. Užíváte si sexu mnohem víc

Přemáhat se k sexu není asi nic k doporučení. Přesto tak zřejmě činí mnoho z nás, když večer padnou do postele vyřízení a partner to na ně „začne zkoušet“. Nechtějí ho zklamat, odmítnout nebo ohrozit svůj vztah.

Podle expertky na intimitu Miyoko Rifkin to není dobrý přístup. Spaní na jednolůžkových postelích by ale tento problém mohlo vyřešit. „Vyhnete se pocitům, že jste povinni svého partnera uspokojit, nebo tomu, že ho musíte odmítnout… a schováte si onu sexy chvilku na ráno, díky čemuž bude vaše setkání o dost vášnivější a energičtější.“

3. Cítíte se svůdněji

Protože se těšíte lepšímu zdraví a sexy postavě. „Studie ukázaly, že lidé, kteří nespí dost, mají více tuku ve středových partiích,“ připomněla Rifkin.

4. Více si vážíte vašeho vztahu

Oddělené postele mohou fungovat na bázi „zakázaného ovoce“. Tím, že se vzdálenost mezi vámi zvětší, probudíte vzájemnou touhu po dotecích a intimitě, tvrdí Kristie Overstreet, Ph.D, klinická sexuoložka a psychoterapeutka.

5. Nehádáte se tolik

Pokud se dobře nevyspíme, může (a mívá to) neblahé důsledky – jsme podráždění, obviňujeme partnera a rozpitváváme malichernosti. „Nepřerušovaný spánek je klíčem k menší podrážděnosti a proměnám nálad. To může vést k menší konfliktnosti uvnitř vašeho vztahu,“ dodává doktorka.

6. Vztah je harmoničtější, protože dostáváme prostor

Život pod jednou střechou a třeba i práce z domova partnerů může vést k pocitu, že se jeden z nich začne „dusit“. Všichni potřebujeme chvilku pro sebe – na srovnání myšlenek, hodnot i toho, jakým způsobem nakládáme s časem, kterým disponujeme.

Oddělené lože tento osobní prostor mohou poskytnout. A jako bonus (byť to může znít paradoxně) sblížit partnery. „Pokud spali odděleně, protože jeden z nich potřeboval pauzu, s o to větší pravděpodobností se ráno obejmou a dvakrát si rozmyslí, zdali nechají příští hádku vyeskalovat do fáze, kdy budou oddělené lože třeba,“ uvedl certifikovaný vztahový kouč Chris Armstrong.

7. Naleznete vzájemné pochopení

Nazítří máte důležitou schůzku či událost. Chcete si kvalitně odpočinout, protože jedině tak budete v pohodě a maximálně bdělí. Ještě před ulehnutím ale víte, že si o všem můžete nechat jen zdát… Pokud tedy usnete. Partner se neustále převaluje, chrápe a škubá sebou.

Poznáváte se? Oddělená lůžka mohou pomoci vyřešit víc než jen každodenní únavu a stres. Totiž zlepšit vzájemnou komunikaci a empatii. „Měl jsem klienty, kteří se snažili usínat spolu bez ohledu na tohle. A skončilo to vzájemným odmítáním nebo hádkami na téma chrápání/škubání, narušujícího spánek druhého,“ přibližuje situaci Armstrong. „Oddělené spaní by nemělo být dlouhodobým řešením, zato je čas od času třeba a bývá podceňované.“

Zdroj: Woman's Day

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články