Pravidlo prvního milování: Pokud nejste schopni si o něm nejdřív povídat, odložte ho. Co dalšího radí psychoterapeutka?

Pravidlo prvního milování: Pokud nejste schopni si o něm nejdřív povídat, odložte ho. Co dalšího radí psychoterapeutka?
Zdroj: Freepik.com

Vzpomenete si ještě na svoje první randění? Po jaké době jste měli první sex? Ze statistik navíc vyplývá, že se stoupajícím věkem se rychlost intimního sblížení velmi zvyšuje. Existuje ale pár pravidel, která byste měli dodržovat nejenom ve dvaceti, ale také třeba ve čtyřiceti...

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 13. 11. 2020 14:00

Velmi často s klienty, kteří jsou ve stavu „hledání partnera“, řešíme, zda a kdy je ta „pravá chvíle“ pro intimní sblížení. Tak žádné dogma a přesný rozpis a rozvrh samozřejmě neexistuje, vždy to je a bude na vás dvou, každopádně alespoň malé doporučení se nepochybně hodí.

Vážný vztah chce čas

Rozhodně na to „nevlítněte“ hned na prvním rande. Samozřejmě chápu, že jste možná déle sami, máte svoje potřeby, padli jste si s protějškem do oka a dalších x důvodů, proč to neodkládat. Na druhé straně je třeba se zeptat, opravdu byste chtěli partnera, který „neudrží kalhoty“? Zatím jsem na tento dotaz nedostala odpověď, ano, to by bylo super, přesně takového partnera chci. Pokud hledáte partnera pro vážný vztah, tak pár dní, než budete spolu sdílet to nejintimnější, přeci nemůže hrát ve vašem společném bytí až takovou váhu.

Takové chvíle byste měli prožívat s člověkem, kterého znáte, důvěřujete mu, toužíte po něm, a to fakt na jednom z prvních rande nevíte. Mnohdy se mě klienti ptají, kdy je správné načasování. Jak jsem zmínila, vždy to závisí na vás, ale obecně je lepší to vydržet minimálně do pátého rande.

Na co dát při intimním „poprvé“ pozor?

Udělejte si romantiku, zajistěte si čas a klid. Určitě nespěchejte, dopřejte si prostor pro vzájemné postupné poznávání. Dopřejte si dlouhou předehru, hrajte si se sebou, ochutnávejte se, zkoumejte reakce toho druhého, laskejte se. Udělejte si svoje poprvé krásné a nezapomenutelné, zapalte svíčky, nalijte sklenici vína, ale s alkoholem byste to neměli přehnat. Chcete si přece tyhle nové intimní chvíle hlavně užít. Poprvé je zcela normální určitý ostych, který vám pomůže překonat třeba romantická hudba nebo film, jež poslouží jako kulisa.

Láska prochází žaludkem

Mnohdy jdou páry „před svým poprvé“ na večeři, případně si uvaří něco doma. Jen tedy upozorňuji, ať promyslíte, co si dáte. Určitě bych nedoporučila něco nadýmavého, naopak bych ale ani nedoporučila nic těžkého, přeci jen budete chtít být oba na vaše „poprvé“ v kondici, tak zvolte spíš lehčí pokrm.

Důležité detaily

Před vašim poprvé byste měli probrat antikoncepci. Mnoho párů totiž o tomto tématu mluví až „při tom“. A není asi úplně nejlepší nechávat takový detail přímo „na akci“, neboť vám naruší okamžiky intimity a může vás pořádně rozhodit. Klidu vám oběma určitě přidá, když budete mít v této důležité otázce jasno. Dohodněte se tedy předem, jak celou věc provedete.

Bez rozpaků

Abyste předešli vzájemným rozpakům, je vhodné si ještě před vaším „poprvé“ některý večer vzájemně popovídat a naladit se na sebe, tématem může být právě to, jakou polohu máte rádi, naopak co moc rádi v milování nemáte, a klidně i to, co byste někdy v budoucnu chtěli vyzkoušet. Pamatujte, dokud nejste schopni si o tom povídat, tak byste to neměli ani dělat. Jednoduché, ale výrazně funkční pravidlo...

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články