Jak zvládnout společný home office a nerozvést se? Chce to jasno, aby nebylo dusno, radí psychoterapeutka

Jak zvládnout společný home office a nerozvést se? Chce to jasno, aby nebylo dusno, radí psychoterapeutka
Zdroj: Freepik.com

Koronavirus nám přinesl spoustu zmatků, nepříjemností a také home office a distanční školní výuku. Zejména dva poslední body znamenají, že se budeme doma potkávat v plném počtu, a to i v pracovní době. Jak v tomto režimu fungovat, abychom si vzájemně nelezli na nervy, radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 02. 11. 2020 10:58

Pro mnoho rodin představuje současná situace velkou změnu a zásah do klasického režimu. Postupně se tak může stát, že dojdete do bodu, kdy si už všichni budete „lézt na nervy“, tak nějak si zkrátka „vadit“, a vlídná slova se začnou vytrácet. Jak se tomu vyhnout? Vlastně je to snadné. Stačí dodržovat pár základních bodů.

Vytvořte si rozvrh

Každý člen domácnosti má svoje povinnosti. Ideální je, pokud si je napíšete do rozvrhu, který vytvoříte zcela jednoduše: do sloupečků napíšete jména členů domácnosti a pod ně činnosti, za které daný člen odpovídá a má je na starosti. Myslete na to, že pokud bude JASNO v tom, co se od koho očekává, nebude doma zbytečné DUSNO.

Střídavé učení

Učení s dětmi je jistě velkým zásahem do chodu domácnosti. Nejlepší tedy je, pokud se můžete dohodnout s partnerem, že se budete střídat. Například jeden týden se učí s dětmi otec, druhý týden matka. Případně můžete střídat sudé a liché dny. Záleží na tom, co vám vyhovuje a vaše práce dovoluje.

Soukromí

Dopřejte si soukromí, jednak partnerské, protože potřebujete mít čas jen vy dva pro sebe. Všichni, kteří jste četli moji knihu a zhlédli videa, už víte, že každý den bychom spolu v páru měli mluvit aspoň 30 minut. Chápu, že vám mohou zdánlivě docházet témata. Stačí se ale zaměřit třeba na plánování, budoucnost, oživení starých vzpomínek, jak jste se seznámili, kde jste se poprvé milovali…

Soukromí si zaslouží i vaše děti. Vlastně každý člen domácnosti má právo na alespoň hodinku pro sebe a dělání si „co chce“, byť by to bylo jenom koukání do PC, mobilu či zkrášlování v koupelně nebo odpočinek s knížkou.

Partnerská pohoda

Usínejte spolu. A to je opravdu nezbytné i v případě, že se třeba trošku poškorpíte. Jde o to, že ve společném loži vás chmury rychleji přejdou a vaše naštvání se na sebe, se nebude stupňovat, ba naopak.

I když jsme doma celý den, a nikam neodcházíme, vždy bychom měli myslet na to, že pusa na dobré ráno a dobrou noc je zásadním stavebním kamenem pro šťastný partnerský život. Bez pusy nikdy neodcházejte, byť třeba teď chodíte jenom s košem. Užijte si to vítání a loučení. A když sem tam přidáte pusu během dne prostě „jen tak“, utužíte tím svoji vzájemnou náklonnost a lásku.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články