Rozcházíte se s partnerem? Neřešte to s dětmi, doporučuje psychoterapeutka a přidává další rady

Rozcházíte se s partnerem? Neřešte to s dětmi, doporučuje psychoterapeutka a přidává další rady
Zdroj: Freepik.com

Ne každý vztah se podaří udržet a na řadu přichází rozchod či rozvod. V páru, který má děti, se občas objevuje tendence je ovlivňovat proti druhému rodiči. Proč byste se takového chování měli vyvarovat, vysvětluje psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 20. 10. 2020 14:00

S obdobnými případy se potkáváme samozřejmě i v naší poradně, a to ze strany páru, který nás vyhledal za účelem záchrany vztahu, a pokud se to nepodaří, tak řešíme samozřejmě i vliv na děti, a jak to udělat, aby vše zvládly co nejlépe. Ale přicházejí i děti, které začnou mít po rozluce rodičů nejrůznější potíže. Jejich rozchod totiž nedokážou přijmout, kladou si ho za vinu, snaží se vše napravit, někdy mají pocity bezmoci, beznaděje.

Proto bych se dnes ráda zaměřila na nejdůležitější body, které by všichni milující rodiče měli respektovat, pokud dojde k rozluce s druhým partnerem:

Ego stranou

Možná to někomu přijde „nedůležité“, avšak já jsem ze své praxe přesvědčená o tom, že právě tento bod je nejdůležitější a proto jej řadím hned na první místo. Rodiče se mnohdy nerozejdou „v dobrém“, emoce hrají svoji nezastupitelnou roli a nelze se přes ně jen tak snadno přenést. Pokud ale chcete, aby vaše děti zůstaly zdravé, je nezbytné právě ego odložit stranou. Neřešte sebe a svoje „bolístky“ přes dítě, pokud máte šrámy na duši, a místo toho navštivte psychologa či terapeuta.

Děti nejsou „samozřejmost“

Skutečnost, že máte děti, berte jako dar z nebes, protože ne každému se poštěstí. A to je i důvod, proč by právě v tomto nelehkém období měly cítit naši lásku a podporu a měly by od obou rodičů slyšet, že je oba budou milovat stále stejně, i když třeba jeden z nich už s nimi nebude bydlet. Tak by to ovšem mělo být i ve skutečnosti. V čase rozchodu rodičů děti prožívají náročné období a potřebují podporu vás obou.

Soustřeďte se na podstatné

Nemá smysl řešit „žabomyší války“, zda někdo přijel na předání o pět minut později nebo nedodělal s dítětem všechny úkoly. Jediné podstatné je to, aby vaše dítě bylo šťastné. Pokud bude šťastné, budete automaticky šťastní i vy. Vzájemně si tak budete „dobíjet baterky“.

Neřešit a neotravovat dítě

Neřešte s dítětem nikdy, ale opravdu nikdy žádné vaše domněnky a bolístky (Tatínek už mě nemá rád, má teď rád jinou tetu. Nebo: maminka už mě doma nechce, tak jsem musel jít…) Co myslíte, že byste takovými řečmi dítěti zaseli do hlavy za program? Budu upřímná, ničemu to nepomůže a vám se neuleví ani za mák. Nebude to „najednou“ lepší, bude to pořád stejné, ba dokonce si takovými řečmi jen prohlubujete svoje trápení. Jestliže píši „neotravovat“, tak to myslím doslovně. Někdy si to rodiče ani neuvědomují, ale svými řečmi, které vedou na adresu druhého rodiče, dítě doslova „otravují“, zhoršují mu kvalitu života, jeho dětství. V hlavě mu tvoří nesmyslné programy, které budou dítěti zhoršovat jeho budoucí dospělácký život.

Soustřeďte se na budoucnost

Ať už bylo cokoli jakkoli, důležitá je budoucnost. Na tu se soustřeďte. Soustřeďte se na hezké chvíle s dětmi, na to, že si do života přitáhnete brzy nového partnera/ku, se kterými si budete lépe rozumět, budete více kompatibilní a tedy váš život bude krásnější. A pokud se vám podaří tuto vlastnost přenést na svoje děti, tak máte vyhráno a můžete dostat certifikát „úžasný rodič“.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články