5 chyb, kterých se dopouštíme, když chceme dětem posílit imunitu

dítě, list, podzim
Zdroj: Unsplash.com

Stává se to bohužel až moc často: V dobré víře, abychom pro naše dítě udělali to nejlepší, péči přeženeme. A potom místo zdravého dítěte s přirozeně silnou imunitou vychováváme choulostivého potomka, který chytí každou nemoc. Jde jen o to, najít rozumnou rovnováhu.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 14. 10. 2020 14:00

Zdravé děti před vlivy okolí nikdy úplně neochráníte. Dřív, nebo později nastoupí do školky a potom do školy. A tam rozhodně není sterilní prostředí, nevytvářejte jim jej tedy ani doma. Podporujte rozumně jejich imunitu a ony si pak budou moci bezstarostně hrát.

Přirozená imunita

Když se narodí malé miminko, do vínku dostane mimo jiné také imunitní výbavu, tedy schopnost organismu poradit si s případným narušením rovnováhy těla, které mohou způsobovat externí vlivy. To samozřejmě neznamená, že se jej žádné nemoci nedotknou, naopak, jeho imunita je ještě nezralá a je potřeba ji postupně učit, jak reagovat.

Co je ještě normální

Lehký kašel a rýma jsou u dětí běžné a není třeba nasazovat léky a držet je doma, ale silný kašel či dokonce zbarvený hlen naznačují přítomnost infekce a tehdy je vhodné dítě nechat doma a vyléčit.

Děti přirozeně trápí i další problémy například infekce dýchacích cest, průjmy, infekce kůže nebo močových cest. To vše je v pořádku, není třeba se zneklidňovat, jen je nutné vše včas a správně zaléčit.  Pozor si však musíme dát na alergie či intolerance. Tehdy je nutné po dohodě s pediatrem navštívit specialistu, který posoudí, zda jde o infekci v důsledku nezralé imunity nebo o poruchu imunity. Z toho vyplývá, žádnou nemoc nepodceňujte, ale ani zbytečně bez názoru odborníka nepřeceňujte.

Posílejte děti do kolektivu

Nový dětský kolektiv, ve kterém jsou běžné infekce přirozené, je pro imunitu dítěte dobrou výzvou, aby se naučila něco nového, a tím se posílila. Potřebuje správné pobídky a být ve vhodné míře vystavována podnětům, aby se na ně učila reagovat. Dovolte tedy dítěti především se setkávat s jinými, relativně zdravými dětmi, se kterými si hraje a hýbe se.

Nevystavujte je nemocem

Na druhé straně, jestliže dětský organismus řeší nějakou infekci nebo onemocnění, i když mírné, není vhodné ho vystavovat dalším infekcím, například planým neštovicím. A neměli bychom ani děti mladší než jeden rok přivádět do styku s infikovanými osobami.

Dobře je živte

Stejně tak důležitá je vyvážená strava obsahující všechny vitamíny, bílkoviny, stopové prvky a vlákninu, dostatečný pitný režim (bez zbytečně přidaného cukru nebo kofeinu), ale i dostatek spánku. Dobře živené a zdravé dítě opravdu nepotřebuje dodávat další umělé vitamíny v tabletách.

Sporné je vynechání masa. Pokud jste vy, rodiče vegetariáni, a nechce své dítě živit masem, konzultujte své rozhodnutí s pediatrem, který vám poradí, jak celou záležitost zpracovat.

Čistota ano, ne sterilita

Neméně významná je hygiena, především zvládnutí správné techniky mytí rukou před jídlem či po návštěvě toalety. Ale trocha  „čisté“ špíny na procházce neuškodí. Není dobré držet dítě ve sterilním prostředí, protože tehdy imunita nemá výzvy, na které by reagovala, a nemůže se trénovat. A vážně není třeba denně vytírat podlahy dezinfekcí.

Zdravé a otužilé děti

Odborníci doporučují i otužování. Neznamená to, že budete dítě koupat ve studené vodě, ale občasná vlažná sprcha, saunování, ale hlavně přiměřené oblečení a pobyt v nepřetápěných místnostech vám i jemu udělají obrovskou službu.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články