Řád samostatnosti: Kdy svěřit dětem do rukou klíče, mobil a další důležité věci

děti
Zdroj: Freepik.com

Děti rostou jako z vody, z novorozence je batole a než se nadějete, vybíráte školní batůžek. Dítě si zároveň začíná uvědomovat svoji osobnost a s tím také vymezuje svůj životní prostor. Je těžké odhadnout, kdy je čas pustit ho samotné ven, svěřit mu klíče od domova či zpřístupnit internet.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 07. 10. 2020 14:00

Každá rodina má svůj životní styl a to, co je u vás samozřejmé, může být jinde nepřijatelné. Stejně tak každé dítě nevyzrává přesný, tabulkou daný okamžik. I proto je správné načasování osamostatňování tak důležité a univerzální rada neexistuje. Můžeme si však probrat některé zásady a možná rizika, kterým je třeba předcházet.

Vlastní prostor

První vykročení směrem k samostatnosti proveďte doma. Svěřte potomkovi jeho vlastní soukromý a nedotknutelný prostor. Někdy je to celý pokoj, jindy jenom koutek, na tom nesejde. Ale je to místo, za které si zodpovídá a kde by si měl v rámci svých schopností udržovat pořádek. To ale neznamená, že rezignujete na úklid, zpočátku bude potřebovat nejenom váš dozor, ale i radu, jak postupovat.

Fyzický prostor, kterému děti mohou říkat „můj vlastní“, jim dává zároveň prostor pomyslný, který potřebují, aby se mohly rozvíjet a rozpínat svou představivost hraním si, čtením a učením se novým věcem. Děti získají víc z vytváření si svých vlastních osobních světů a rozvíjení kreativity a fantazie.

Je čas na klíče

Dřív, než dítěti svěříte klíče, pečlivě to zvažte a odpovězte si na několik zásadních otázek, díky nimž se ujistíte, že vaše dítě je tuto zodpovědnost schopno přijmout a zvládnout:

  • Je dostatečně zodpovědné?
  • Máte v okolí sousedy, na které se může obrátit, bude-li potřeba?
  • Nemá problém být samo doma a je na něj spolehnutí?

Pokud jste dospěli k názoru, že vaše dítě již připraveno vlastnit klíče je, ujistěte se, že chápe svůj díl odpovědnosti a projděte s ním scénáře „co by kdyby“. Ale ve chvíli, kdy mu klíče předáte, rozhodnutí už neberte zpět.

Před elektronikou je neschováte

Tablety nebo chytré telefony dítěti dříve nebo později svěřit budete muset, bez nich to už dneska prostě nejde. Až pomine prvotní nadšení, je dobré si s ním nad jeho novými „hračkami“ sednout a ujasnit několik základních principů.

Před tím, než jej necháte samostatně tato zařízení využívat a pohybovat se na internetu, doporučuje se zavést pravidla, která bude celá rodina respektovat a dodržovat. Dodržování několika jednoduchých zásad týkajících se zabezpečení mobilních zařízení i bezpečné komunikace obecně je základem toho, aby se vaše děti naučily využívat výhody mobility ve svůj prospěch a vyhnuly se úskalím, která s tím souvisejí.

Ty nejdůležitější jsou: chránit si soukromí, dodržovat obecná pravidla počítačové bezpečnosti, chránit svá data, nebát se zeptat, nebýt důvěřivý a nenechávat si problémy pro sebe.

Chvalte, chvalte a pak zase…

Spíš než zákazy a rozkazy dopřejte dítěti prostor pro vlastní rozhodnutí v míře úměrné jeho věku a když už něco vykoná správně anebo se o to alespoň pokusí, pochvalte ho, bez ohledu na výsledek. Pochvala potěší každého a děti tím spíš. Kdykoli projeví svoji samostatnost, ale i když splní svěřené povinnosti, vždy je pochvalte. Ale nekupujte si je dárky a odměnami, to už byste se dostali do sféry uplácení.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články