S dětmi u jednoho stolu: Jak to vyřešit, aby mohly jíst s vámi

děti, jídlo, stolování
Zdroj: Freepik.com

Jestliže chcete naučit dítě správně jíst, musíte mu k tomu také připravit vhodné podmínky. Protože ono nemůže jen tak sedět u jídelního stolu na tradiční židli s polštářkem pod zadečkem a krmit se dospěláckým příborem.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 05. 10. 2020 14:00

Od chvíle, kdy se miminko naučí sedět, mělo by mít své místo u jídelního stolu. Zapomeňte ale na provizorní řešení různě podkládaného sezení, protože i když děti rostou rychle, do klasické židle jim to přece jenom pár let trvá.

Hlavní je funkčnost

Kvalitní jídelní židlička není levná záležitost. Proto se vyplatí vybírat takovou, která s dítětem vydrží do přibližně tří až čtyř let věku. Měla by nabídnout víc než jenom místo k sezení. Praktické jsou rozkládací modely, což znamená, že až se dítko u stolu nají, židli rozložíte na malý stoleček se židličkou, kde si může hrát. Na rozdíl od dřevěných je možné plastové židličky polohovat, tedy sklápět zádovou opěrku, takže jsou vhodné i pro děti, které ještě nesedí. Součástí plastových jídelních židliček bývá koš, kam se dají ukládat pomůcky, které potřebujete během krmení, například bryndáky, láhve s pitím, misky a další.

Nezávadný materiál

V zásadě máte dvě možnosti. Dřevo nebo plast. Každý materiál má svá pro a proti, záleží spíš na vás, pro co se rozhodnete. Někomu vyhovuje dřevěná židlička, protože zapadne do interiéru. Plastové židličky mají jednu velkou přednost, a sice že se snadno ošetřují. Stačí je otřít vlhkým hadříkem a je uklizeno, zatímco na dřevěné musíte opatrně, abyste je neponičili. Dřevěné židličky však přežijí pád na zem, plastové mohou být choulostivější, obzvlášť ty laciné.

Hlavně bezpečně

Ať už si vyberete dřevěnou či plastovou jídelní židli, vždy je důležité zkontrolovat ji také po bezpečnostní stránce. Především musí být stabilní. Malé děti jsou neposedné a při naklánění mohou vratkou židli snadno převrátit. Aby z židličky nevylezly, je vhodné jistit je bezpečnostním pásem podobně jako v autosedačce či kočárku. Pokud je jídelní židle opatřena kolečky, zkontrolujte, zda mají bezpečnostní západky. Jestliže si vyberete židličku s pultíkem, měl by být odnímatelný kvůli snadnější a tedy i bezpečnější manipulaci s dítětem. Sáhněte po takovém modelu, který má atestaci, takže splňuje bezpečnostní předpisy, což by mělo být na výrobku vždy uvedeno.

Šikovné doplňky

Pokud nejsou součástí, dají se k židličce dokoupit i vypolstrované textilní omyvatelné potahy, které zlepšují komfort posezení dítěte. K některým židličkám lze dokonce pořídit kojeneckou vložku, která umožňuje využít židli také pro miminko.

Jídelní sedátko

Tahle vychytávka poslouží v případě, že nemáte pro samostatnou dětskou jídelní židli dostatek prostoru. Jídelní sedátka šetří místo, protože se připevňují přímo na židli. Existují varianty, jež se upevňují k desce stolu, u kterého bude dítě sedět. Pokud jde o materiál, prodávají se plastové, textilní, ale také nafukovací modely. Pro starší děti jsou k vhodnější speciální podsedáky, díky kterým budou u stolu vyšší.

Veselé nádobí

Malým dětem, které se teprve učí jíst, pořiďte speciální dětské příbory, které jsou vyrobeny z kvalitního materiálu (nejčastěji to bývá ušlechtilá nerezová ocel), a tak, aby se malým strávníkům dobře držely a byly pro ně bezpečné. To znamená, že hroty vidličky jsou zaoblené, nůž není ostrý a lžíce je širší. Příliš se nedoporučují příbory anatomicky deformované, které sice dítěti usnadní vkládání pokrmu do úst, vedou ale ke špatnému návyku při držení příboru.

Stejně postupujte při výběru talířků a pohárků. Nerozbitné melaminové nádobí je lákavé, ale za zvážení stojí jeho zdravotní nezávadnost. Sklo a porcelán jsou sice hygienicky bezvadné, hrozí ale riziko jejich rozbití. Při výběru nádobí zásadně nakupujte u certifikovaných firem.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články