Anastázie anebo Honzík: 8 pravidel, jak vybrat jméno pro miminko

miminko
Zdroj: pixabay.com

Vybrat jméno pro očekávané miminko je krok zásadní. Dítěti tím ovlivníte prakticky celý život, a proto byste se neměli nechat unést nějakou momentální emocí či módou. Vybírejte zodpovědně a berte ohledy na několik různých faktů.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 30. 09. 2020 14:00

Dědeček byl Emanuel, tak se kluk bude jmenovat po něm, a holce dáme jméno Anastacia, protože se mi líbí její písničky. Ano, i tak někdy vypadá výběr jména pro potomka, jindy je to ještě horší, to pak volba vypadá, jako by si rodiče naházeli papírky do klobouku a losovali. A přitom stačí jenom se zamyslet a chvilku pátrat a posuzovat.

Jméno originální

Každý rok Český statistický úřad vypisuje nejčastěji používaná jména u nás. Takže jestliže nechcete, aby vaše holčička Eliška měla pět kamarádek stejného jména, na módní jména zapomeňte. Kromě Elišek se to teď ve školkách hemží Aničkami a Adélkami. U kluků jsou to stále hlavně Jakoubkové, Tomášové a Honzíkové. Ale co třeba místo Adélky dát Amálku a když už jste se zastavili u Tomáše, tak proč ho nezměnit na Tobiáše. Vždy se najde jiné, originálnější a podobně znělé jméno.

Jméno za nic nemůže

Co na tom, že bývalka vašeho muže se jmenovala Zuzana. To jméno je tak krásné, že si vaši pozornost zaslouží. A že byl váš třídní Karel děsný pes? Mohli bychom vám vyjmenovat hned deset jiných úžasných Karlů. Chce to jen změnit úhel pohledu.

Zapomeňte na vtipy a verše

Není nic horšího, než když jméno vytváří větu či asociaci. Tomáš Marný či Jasmín Tchoř asi připraví vašemu budoucímu potomkovi nejednu pernou chvilku. Stejně tak je to se jmény, která končí a začínají stejně: Lukáš Škoda anebo Amálie Ječmínková. U prvního máte pocit, že mašinka právě vyjíždí z tunelu a druhého zase vystavíte dceru podezření, že zadrhává. Zkrátka vždy posuzujte jméno jako celek, vyslovte si ho a napište.

Spárovaný svátek s narozeninami

Chcete dítěti dopřát opravdu hezké oslavy? Tak mu nepřisuďte jméno, které má dva týdny odstup od narozenin anebo ještě hůř, slaví se v ten samý den. Termín porodu znáte, takže když víte, že bude kolem 20. května, zapomeňte na Janičku. Ještě horší varianta nastane, když se váš Adámek narodí na Štědrý den. Nejenom že dítě ošidíte hned o dvě oslavy, ale ono bude muset celý rok čekat, až se zase dočká.

Aby se jméno vešlo do kolonek

Stejně nevhodná jsou jména extrémně krátká, Ivo Vlk, i nekonečně dlouhá jako Karolína Eleonora Kadeřábková. Umíte si představit, jak bude jednou vyplňovat formuláře a vypíše polovinu náplně v propisce, než se podepíše? Ivo Pospíšil zní zajímavěji a Karolína Eva Kánská už je také v pohodě.

Něžné oslovení

Než zapíšete jméno do matriky, také si rozmyslete, jak budete děťátku říkat. Některá zajímavá jména se totiž těžko zdrobňují. Jak asi budete něžně říkat takovému Tristanovi. Ale naopak překvapí některá „tvrdá“ jména, která sluší dospělým chlapům, ale u kloučka si je neumíte představit. Jenomže je stačí zjemnit a hned je z Richarda Ríša a z Eleonory Elinka.

Exotika na české poměry

Ne každému se líbí Terezka či Martínek, ale když chcete pro své dítě něco výjimečného, posuzujte výběr v širších souvislostech. I když jste tenisoví fandové, jméno Rafael Šourek nebude znít nejlépe a Elizabeta Nováková, to také nebude to pravé. Když je vaše příjmení ryze české, přidávejte k němu radši i více obvyklé jméno.

Neopakujte se

Karel Pavel anebo Heřman Havel, víte, které je jméno a které příjmení? Vaše dítě to bude muset vysvětlovat po celý život, proto mu to ještě nekomplikujte zdvojením a nepojmenujte ho Pavel Pavel.

Přejeme vám šťastnou ruku při výběru jména, a buďte si vědomi zodpovědnosti, kterou vůči dítěti máte. Volbu si nechte uležet, jméno si napište zepředu i zezadu, několikrát je nahlas zopakujte. A když i potom budete spokojeni, teprve pak jej zapište do matriky.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články