Odkládáte děti k počítači nebo mobilu? Psychoterapeutka popisuje rizika

Odkládáte děti k počítači nebo mobilu? Psychoterapeutka popisuje rizika
Zdroj: Freepik.com

Nejspíš to zná každý rodič. Doma spousta práce, takže nevíte, kde vám hlava stojí a dítě si chce hrát. Nejjednodušší řešení? Strčit mu do ruky mobil, případně ho posadit k počítači. Ale je to i řešení nejlepší?

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 06. 10. 2020 14:00

Velmi často se mě rodiče ptají na to, jak moc ovlivňuje jejich děti elektronika (mobily, počítače, notebooky, TV, herní konzole…) a kolik v jakém věku by měly na těchto zařízeních trávit času, aby je to negativně neovlivnilo.

Moje odpověď je vždy jednoduchá, neexistuje žádný přesný rozbor toho, kolik času je málo a kolik moc. Lidský mozek je tak unikátní, že i když o něm víme spoustu věcí, tak je ještě stále více těch, které netušíme a nedokážeme odhadnout. Proto asi největším pomocníkem je „selský rozum“…

Odložené děti

Vím, že teď mnoho rodičů nepotěším, ale to, že dítě je u mobilu, počítače atd. znamená, že rodič na ně nemá čas a odložil je „někam“, kde na ně nemusí dohlížet, kde má pocit, že je v bezpečí (například ho nezajede auto) a vlastně stále tak trochu pod dohledem. O to horší je, pokud vidím malé 4-5leté děti koukat do těchto zařízení, nebo slyším, že náctileté děti sedí u kompu od doby, když přišly ze školy.

Přirozený rozvoj

Za mě si myslím, že děti do 6 let vůbec žádnou takovou elektroniku nepotřebují, protože brzdí ve většině případů jejich přirozený rozvoj, chuť objevovat nové a nepoznané. Jasně, existují různé aplikace, které slouží k podpoře rozvoje dětí formou plnění různých úkolů, jazykového vzdělávání apod. Ale často, a to je asi úplně nejhorší, to dopadá tak, že rodič dítě „posadí“ před youtube, ať na něco kouká.

Všeho s mírou

Na druhé straně samozřejmě chápu, že dítě by bylo ve škole v první třídě mezi ostatními dětmi tak trochu „exot“, když by do té doby nedrželo nikdy v ruce telefon nebo notebook. A to je právě ta chvíle, kdy bychom měli my rodiče zapojit selský rozum a zachovat se v duchu - všeho s mírou. Seznamujme děti s těmito zařízeními postupně, ať vědí, o co jde. Je třeba ovšem vědět, že dítě do 6 let by nemělo být na těchto zařízeních déle než 30 min denně. Proč?

Utváření osobnosti

Do 6 let věku dítěte se u dětí vytváří 80 % osobnosti. Opravdu chceme, aby youtube a další kanály určovaly, jaké naše dítě bude? Rodiče mnohdy říkají „no já nevím, kde to viděl“. Já vám to povím, někde na internetu.

Internet je plný rádoby „nezávadných“ videí, ale pokud nahlédnete pod pokličku těm velmi oblíbeným, zamyslete se nad tím, co vaše děti učí? Učí je povrchnosti, tomu, že si neváží věcí, tomu, že rodič je „poskok“, který je stále po ruce, když holčička jen mírně pokrčí nos, že se jí něco nelíbí, učí děti, že si mají vše „vydupat“, nedělit se… Předpokládám, že nemusím pokračovat v tomto výčtu.

Pokud už dětem něco chceme pustit, je lepší vsadit na klasiku, třeba lidovky, které jsme zpívali my jako děti. Děti se písničkami učí rytmus a také si zlepšují paměť.

Proč nechat děti se nudit

Vím, že někdy toho máme všichni rodiče „až nad hlavu“ a zrátka potřebujeme dokončit různé úkoly. K tomu vám prozradím jedno moudro, které jsem kdesi dávno četla, je fajn vaše děti nechat „nudit se“, protože tento stav u nich podněcuje tvořivost, hravost, objevování, zvědavost… Uvidíte, že když to vyzkoušíte, tak se nejprve budou trochu „cukat“, ale po chvilce si zábavu najdou a vy tak můžete být v klidu, protože jste udělali to nejlepší pro jejich rozvoj.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články