Má vaše dítě specifickou poruchu učení, ADHD nebo autismus? Pořiďte mu chlupatého terapeuta, radí odbornice

Má vaše dítě specifickou poruchu učení, ADHD nebo autismus? Pořiďte mu chlupatého terapeuta, radí odbornice
Zdroj: Freepik.com

Přítomnost zvířete v domácnosti povzbuzuje u dětí jejich emocionální stabilitu, empatie, emoční inteligenci. Pokud je zvířátko „chlupaté“, tak navíc přináší bonus ve výrazném zklidnění psychiky a navození pocitů štěstí, upozorňuje psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 01. 10. 2020 14:00

Existuje několik průzkumů, které prokazují pozitivní vliv na psychiku dětí, pokud jim pořídíte nějakého „chlupáče“, ať už je to morčátko, králíček, pejsek nebo kočička…

Chlupáč na poruchy

Pokud tedy jste rodiči dítěte, které má některou ze specifických poruch učení, autismus, ADHD, apod., rozhodně doporučuji pořídit domů „chlupáče“, se kterým by se dítko mohlo mazlit. Takové mazlení totiž přináší dětem radost a zklidnění. A to nejenom dětem, ale i dospělým, takže si všelijaké hlazení a drbání užijete i vy.

Zajímavý průzkum

Před nějakou dobou proběhl ve Švédsku velmi zajímavý průzkum na toto téma. V základních školách byla umístěna štěňátka a děti si je vždy o přestávce mohly jít do vestibulu pomazlit. Po půl roce vedení školy konstatovalo, že poprvé v historii nezaznamenali žádný náznak agrese či šikany, zároveň se zlepšily pracovní výsledky dětí, celkový průměr školy se zlepšil z 3,2 na známku 2,1. A jediná změna, kterou udělali bylo to, že dali do vestibulu psí rodinku. Ve studii bylo také zmíněno, že vyjma dětí se mazlili s pejsky i kantoři, školník či ředitel...

Péče o chlupatého kámoše

Jestli jste se rozhodli pořídit do rodiny chlupatého kamaráda, jenom gratulujeme. Současně s tímto rozhodnutím je ale třeba upozornit na to, že zvíře nestačí jenom hladit a mazlit se s ním, ale musíte se o ně i starat. Ať už mu pravidelně čistit klec nebo s ním chodit na procházky, ale také ho krmit a věnovat se mu, aby se naučilo poslouchat, což platí zejména o psech. Než se tedy rozhodnete k takovému kroku, důkladně zvažte vaše časové možnosti i koníčky, které třeba budou muset kvůli němu ustoupit do pozadí. Myslete i na to, že takový pejsek může být závazek klidně i na deset a více let.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články