Umí se vaše dítě učit? Podle psychoterapeutky Samsonové stačí pár jednoduchých triků

Umí se vaše dítě učit? Podle psychoterapeutky Samsonové stačí pár jednoduchých triků
Zdroj: Freepik.com

Doba covidová přináší zvýšené nároky na to, aby se děti zvládly učit samy. Faktem ovšem zůstává, že v žádné škole vás nikdo nenaučí, jak se správně „učit“. Přitom stačí málo, třeba zohlednit vhodný čas k učení a pár šikovných vychytávek. Jak tedy na to?

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 13. 10. 2020 14:00

Existuje několik základních zásad, které bychom měli dětem vštípit, abychom je naučili „se učit“. Před učením rozhodně nezapomeňte vyvětrat. Myslete na to, že pracuje ten mozek, který má dostatek kyslíku.

Kdy se učit?

Nejlepší doba na učení je cca hodinu až hodinu a půl před spaním. Pokud je učení více, je vhodné využít čas před obědem a nechat děti si jít na chvíli lehnout po obědě, stačí tak půlhodina spánku. Mozek vše, co se naučí totiž nejlépe ukládá právě spánkem a nejvíce ukládá informace, které obdrží „před spaním“. A hlavně je uloží do dlouhodobé paměti, což děti potřebují, aby naučenou látku nezapomněly.

Správné rozložení učiva

Pokud se vaše děti učí průběžně, takže novou látku zvládnou se naučit do zmíněné hodiny až hodiny a půl, pak není třeba si nic plánovat. Jsou ale situace, kdy se učivo nahromadí, například při dlouhodobé nemoci, k maturitě, ke zkouškám apod. V takových chvílích je třeba udělat si plán, s respektováním výše uvedeného. Je dobré si rozpočítat stránky, takže pokud se například máte za 14 naučit 600 stran, pak vám podle jednoduchého vzorečku 600 : 14 vyjde 42 stran denně. Těchto 42 stran bych doporučila si rozhodit na 2x, tedy před poledním spánkem 22 stran a před večerním 20 stran.

Ukládání spánkem

„Ukládání“ učiva je zásadní, pamatujte, ukládáte jedině spánkem. Není možné doufat a spoléhat, že se to naučíte za víkend, pokud nahrnete na mozek takové množství informací najednou, přetížíte jej a tím tedy dosáhnete jedině toho, že v „hodinu H“ si nevzpomenete na nic, protože se vám bude vše v hlavě motat.

Vlastní učení

A jak probíhá samotné učení? Jednoduše, z každé strany si podtrhněte maximálně 10 řádků, ne víc. I když se vám to na počátku bude zdát „nemožné“, věřte, že to jde a vy si podtrhnete jen to nejpodstatnější. A tedy se i naučíte to nejpodstatnější. Nepodtržený zbytek stačí si jednou přečíst. Podtržené pasáže si pak přečtěte opakovaně, ideálně třikrát.

Jakékoli případné dotazy nejenom ke snazšímu učení zasílejte do redakce Lifee.cz a já je ráda zodpovím.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články