Jak žít s dětmi šťastněji: Emoce nejsou jen kořením života, ale jeho samotnou podstatou, tvrdí psycholožka

Rodiče by měli své děti vychovávat ve slušné lidi.
Zdroj: Profimedia.cz

Děti mají rády určitou rutinu ve svém každodenním životě, nacházejí v ní jistotu. Ale pokud se jejich rodiče všeho vzdali a nestarají se o své vlastní štěstí, jejich život je jen práce a spánek, dívají se na ně a kladou si otázky - třeba Proč být vlastně dospělým? Jsme pro děti vzory, ale je zbytečné se pro ně obětovat. Váš vlastní pocit štěstí je jednou z nejdůležitějších částí jejich harmonického vývoje. Prozradíme vám, jak žít s dětmi šťastněji.

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 14. 01. 2020 08:00

Buďte šťastní

Tendenci se pro své děti obětovat mají spíše ženy. "Oběť je zřídkakdy zadarmo, rodič očekává, že mu to dítě splatí. A později zjišťuje, že to byl obchod, a ne dar," tvrdí respektovaná klinická psycholožka Isabelle Filliozat, mimo jiné autorka i do češtiny přeložených oblíbených knih jako Do nitra dětských emocí nebo Dokonalý rodič neexistuje.

Rodiče podle ní často zapomínají na sebe, nenaslouchají vlastním potřebám a emocím a zaměřují se plně na své děti. Odpočívat, čerpat nové síly, setkávat se s přáteli, sportovat, chodit ven, dostatečně se o sebe starat, to vše je nutné k tomu, abyste nebyli podráždění při sebemenší překážce.

Komunikujte spolu přímo

Dříve bylo obecně přijímanou myšlenkou - Hlavně dětem nic neříkat. Dnes víme, že děti mohou pochopit všechno, jestliže jim to vhodně vysvětlíme. Uznávaná psycholožka a psychoterapeutka dále popisuje: "Mluvit s nimi jim dodává důvěru, protože tak mohou pojmenovat to, co vnímají. Tajemství jsou vždy nebezpečná. Vaše dítě nemá vlastního otce? Řekněte mu to."

Říkejte mu i o pochmurnějších událostech. Tento proces mu umožní cítit to, co se dělo vám, pochopit vás. "Projevte své emoce, pojmenujte to, co jste prožili," dodává Filliozat a uzavírá: "Emoce nejsou jen kořením života, ale jeho samotnou podstatou."

Poslouchejte srdcem

Vaše dítě potřebuje vaši empatii. Vlastní pocity z dětství musíte nechat stranou a být svému dítěti nádobou na jeho emoce. Jen tak vám může vylít své srdce… Můžete použít slova jako: Dokážu si představit jak… Chápu, že se musíš trápit… atd. Hlavně zapomeňte na ,,proč“, které může působit jako obviňování.

Pohlazení a pusinky

Mám tě rád - lze říci i jinými způsoby. Lechtání, hlazení, hry na letadlo, i tak můžete dítěti vyjádřit svou lásku. Potomka ovšem pusinkujte jen v případě, že o to stojí. Je důležité mu ukázat, že i jeho hranice budou respektovány.

Sněte společně

O snech a touhách je vždy potřeba mluvit. Nechejte své dítě vyjádřit svá přání, podporují totiž fantazii. Při tom jim naslouchejte a sdílejte i ty vaše.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články