Jak se naučit mít sama sebe ráda? Lehce a jednoduše v těchto pár krocích

palec nahoru
Zdroj: pixabay

Je to zvláštní, ale schopnost mít se rád tak nějak nespadá do ,,povinné výbavy lidské duše“. Přitom na tom, jestli se máme, či nemáme rádi, opravdu záleží. Ovlivňuje nám to celý náš život. Od úspěchů v práci, v sebejistotě, v prosazení se a dokonce i v rodině a ve vztahu k nám samotným. Je dokázáno, že je na světě víc lidí, kteří se nemají rádi, než lidí, kteří se rádi opravdu mají.

Jana Jánská
Jana Jánská 25. 05. 2018 12:25

Přestaňte se kritizovat

Sebekritikou mnoho sebedůvěry nezískáte. Když si řekneme, že jsme v pořádku, všechno půjde mnohem lépe. Přestaňte si říkat jsem příliš malý, velký, tlustý, hubený, tohle nedokážu apod. Když si to totiž řeknete (například, že nic nedokážete), tak to také bude pravda, protože se o to dokázání ani nebudete moc snažit.

Přestaňte sami sebe strašit

Očekávat vždy to nejhorší není dobré. Všechno hned nemusí dopadnout katastrofálně. Myšlenka je neuvěřitelně silná, a když se budeme neustále přesvědčovat, že přijde to nejhorší, tak se na nás opravdu smůla bude lepit. Raději to dělejte neutrálně. Čekáte, že se vám ozvou z vytoužené práce, jestli vás berou, nebo neberou? Nemyslete na neúspěch. Myslete pozitivně. U podobných situací je ale vždy lepší se připravit i na neúspěšnou variantu. Ta ale nesmí přebít pozitivní myšlení.

Trpělivost růže přináší

Rozhodli jste se jít za svým vysněným cílem zuby nehty, dřete na tom jako kůň, ale kýžený výsledek se ne a ne dostavit? Všechno má svůj čas a nic se nestane hned na lusknutí prstů. Z nedosažení cíle rozhodně neviňte sebe. Buďte trpěliví. Až příliš často ubližujeme ostatním kvůli vlastní netrpělivosti. Všichni se dopouštíme chyb. Mnozí trpí prokletím snahy o dokonalost, a pokud něco neudělají perfektně během prvních třech minut, ihned dojdou k závěru, že jsou k ničemu. To, co je třeba se naučit, vyžaduje čas.

Chvalte se

Sice se říká, že sebechvála smrdí, ale to nemusí platit v každém případě. Když nějakou práci odvedete dobře, pochvalte se za ni. A ne jednou. To, že jste dobří, si chvilku opakujte stále dokola. Síla slova je totiž obrovská. Najednou vám stoupne sebevědomí a budete se cítit skvěle. Je úplně jedno, jaký druh práce to bude. Stačí i pouhá maličkost, za kterou se dá senza pochválit.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články