Láska na první pohled? Vědci prozradili, zda skutečně existuje

Láska na první pohled? Vědci prozradili, zda skutečně existuje
Zdroj: Freepik

Fenomén "lásky na první pohled" bezpochyby zpopularizovaly romantické komedie. Je to klasický scénář: Žena a muž se omylem srazí, ženě cosi upadne, muž jí to podává a jakmile se střetnou pohledy, okamžitě to mezi nimi zajiskří. Podle některých se takové situace dějí jen filmech, zatímco jiní by na lásku na první pohled přísahali. A vědci? Podle nich si ji pleteme s něčím jiným...

Jana Jánská
Jana Jánská 20. 10. 2022 16:00

"Jak jsi věděl, že je to ta pravá?" zeptala se novinářka prince Harryho v rozhovoru po jeho zasnoubení s herečkou Meghan Markle"Hned od prvního setkání," odvětil. Je snazší opravdovosti fenoménu uvěřit, když se k němu přiznal někdo v natolik významné a formální pozici.

Podle nizozemských psychologů z Univerzity v Groningenu si ale princ Harry lásku na první spletl. S touhou, chemií, chtíčem, ať už to nazveme jakkoliv. Jejich průzkum toho prozradil mnoho...

Studie o lásce na první pohled

Univerzitní experti se rozhodli podívat tomuto jevu na zoubek, aby zjistili, zda se "láska na první pohled" děje i v reálu. Přizvali si k tomu 396 lidí. Většinu tvořili nizozemští a němečtí studenti, heterosexuálové a z 60 procent ženy. Výzkum pak vědci rozdělili do dvou fází: online průzkumu a tzv. rychlorandění (speed dating).

V první fázi se účastníků ptali na jejich současné vztahy. Sledovali také jejich reakce na fotografie cizích lidí. U každé podobizny měli ohodnotit atraktivitu a zaznamenat jakékoliv pocity lásky včetně intimity, vášně, odevzdání se či spřízněnosti. Poslední zmíněnou emoci experti upřesnili pomocnou definicí "cítím, že tento člověk a já jsme byli stvořeni pro sebe". Nakonec měli účastníci zaznamenat, zda během prohlížení snímků pocítili něco jako lásku na první pohled.

Následně přišlo na řadu tzv. rychlorandění. Účastníci strávili s neznámou tváří řadu minut a znovu byli tázáni na potenciální partnery.

Výsledky zkoumání vědců

Zamiloval se někdo na první pohled? Ano! Po celkovém vyhodnocení popsalo 32 účastníků (většina mužů) celkem 49 případů lásky na první pohled. Má to ale háček – to, o čem si mysleli, že je láska, byla spíš silná fyzická přitažlivost druhého člověka.

Tzv. "lásku na první pohled" s devětkrát větší pravděpodobností prožili účastníci při setkání s člověkem, kterého na pětibodové škále fyzické atraktivity ohodnotili lépe. A hlavně – výzkumníci nezaznamenali jediný případ, kdy by láska na první pohled byla vzájemná.

Větší vášeň ve vztahu

"Abychom to shrnuli, naše závěry naznačují, že láska na první pohled nepřipomíná ani vášnivou lásku, ani lásku v obecnější rovině," řekli odborníci. Podle nich zaměňujeme tento fenomén za "silnou počáteční přitažlivost, kterou někdo označuje za lásku na první pohled – buď zpětně, nebo v okamžiku prvního pohledu". Pozoruhodné ovšem je, že aktuálně zadaní jedinci, které dle vlastních slov svedla dohromady právě láska na první pohled, uváděli větší vášeň ve vztahu.

Podobně jako většina studií má i tato určitá omezení. Testování proběhlo v uměle vytvořeném prostředí pro seznamování, nešlo o reálné situace. Ve finále je ale jedno, jak naše city k druhému pojmenujeme. Zvlášť pokud jsou nefalšované a přerostly v krásný dlouholetý vztah.

PŘÍBĚHY ZE ŽIVOTA O LÁSCE A VZTAZÍCH ČTĚTE ZDE →

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články