Mají vaše vztahy krátkého trvání? Nejspíš vypadáte božsky

žena, obrazy, rádio
Zdroj: Freepik.com

S pozvánkami na svatbu se roztrhl pytel, ale vám se nedaří udržet vztah déle než pár měsíců? Neznamená to, že jste se nenarodili pro spřízněnou duši. Možná jen vypadáte božsky.

Jana Jánská
Jana Jánská 27. 03. 2017 12:48

Ano, navzdory předsudkům, že krásnější lidé to mají ve vztazích jednodušší, se jim spřízněná duše hledá hůře. Vyplývá to ze série studií, na které upozornil server The British Psychological Society.

Vizuálně atraktivnějším lidem se vztahy rozpadají rychleji než průměrně přitažlivým. Důvod? „Zajímají se více o alternativní partnery, zvlášť pokud jsou nespokojení v současných vztazích,“ uvedl portál.

Harvardští výzkumníci vyzvali dvě ženy k ohodnocení 238 fotek studentů střední školy (mezi 17 a 18 lety). Následně se obrátili na společnost Ancestry a zjišťovali historii manželství a rozvodů těchto mužů během 30 let od pořízení školních snímků.

Těm atraktivnějším manželství vydrželo kratší dobu. Nebo se častěji rozpadalo.

Že celebrity střídají partnery? Nemějme jim to za zlé

Experti ale pokračovali ve výzkumu dál. Tentokrát si vzali pod lupu celebrity.

Na filmovém portálu IMDb vyhledali 20 nej herců a hereček. Zároveň si otevřeli článek časopisu Forbes se 100 nejúspěšnějšími osobnostmi světa. Fotky všech těchto celebrit pak nechali zhodnotit zmíněnými dvěma ženami. Současně odborníci sledovali rozvody a manželství těchto celebrit.

Souvislost mezi atraktivitou a délkou vztahu se opět potvrdila. Přitažlivější osobnosti své partnery střídaly častěji.

Jako většina výzkumů má i tento své slabiny. Jednak se zaměřoval pouze na sezdané páry, nikoliv ty, které se rozhodly žít na psí knížku. Jednak nechal posuzovat atraktivitu mužů pouhými dvěma ženami, jejichž názory nereprezentují většinu.

Proč se ale tak děje? Může za to nižší sebevědomí vizuálně průměrných lidí, že ve vztazích zůstávají? Nebo atraktivnější lidé neumí odolat pokušení vzhledem k zájmu o jejich osobu?

Ve vztahu ignorujeme ostatní. Preventivně

Již dřívější studie poukázaly na zajímavou souvislost. Totiž že v důvěrných vztazích máme sklony vidět ostatní protějšky coby méně atraktivní. Podvědomě se tím chráníme před „uklouznutím“. Je to náš způsob, jak udržet vztah stabilní.

Harvardské vědce zajímalo, zdali si tyto ochranné postoje vytváří i přitažliví lidé ve vztazích. Nechali přes 130 lidí hodnotit atraktivitu fotek opačných pohlaví. Tajně přitom posuzovali přitažlivost samotných účastníků.

Přišli na pozoruhodnou souvislost mezi jejich fyzickým vzhledem, aktuálním vztahem a tím, jak je přitahují ostatní lidé. Fešáky a fešandy přitahovali lidé na fotkách silněji, ale jen tehdy, pokud měli dlouholetého partnera.

Jinými slovy, i když měli po svém boku věrný protějšek, odolávali atraktivní lidé flirtům častěji a bezostyšněji.

Krásné prokletí?

Až se tedy nazítří probudíte a při pohledu do zrcadla si pomyslíte „hm, není to tak špatné“, možná najdete odpověď na vaše vztahové peripetie.

Rozhodně však neberte svou půvabnou schránku jako prokletí. A nelpěte na přesvědčení, že nikdy nemůžete s partnerem „žít šťastně až do smrti“. Jak už jsme zmínili, objektivita výzkumu je zpochybnitelná. A ve finále jsme každý originál.

Zdroj: The Independent / The British Psychological Society

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články