Zlobivé a nenapravitelné dítě? Co když je to jinak! Takhle poznáte hyperaktivitu

Zlobivé a nenapravitelné dítě? Co když je to jinak! Takhle poznáte hyperaktivitu
Zdroj: Pixabay.com

Rozeznat hyperaktivní dítě od zlobivého rozhodně není snadné. Mnoho projevů této psychické poruchy se totiž skutečně podobá nevychovanosti. Následující příznaky vám napoví, že je třeba navštívit psychologa.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 28. 04. 2020 09:00

Myslíte si, že jste dostatečně přísní a důslední rodiče, přesto se vaše dítě jeví neukázněně? Než přikročíte k tvrdším trestům, ověřte si, zda není hyperaktivní. Jak to ale zjistit?

Co je hyperaktivita?

Hyperaktivita zkráceně ADHD (z angličtiny Attention Deficit Hyperaktivity Disoder) je jedna z neurovývojových poruch. Týká se 6 až 9 % dětí školního věku. Častěji přitom bývá diagnostikována chlapcům než dívkám. Problémy začíná působit především při nástupu do školy, kdy většinou souvisí také s poruchami učení. Tato porucha může, ale nemusí přetrvat až do dospělosti. V takovém případě se pak projevuje neschopností delšího soustředění a pocity vnitřního neklidu.

Dítě chvíli neposedí

Vaše dítě nevydrží u žádné činnosti a s žádnou hračkou si nehraje déle než pět minut? Možná, že není vybíravé, ale trápí ho porucha soustředění. Pokud máte pocit, že pořád někam přebíhá a chová se, jako když nemá žádný pud sebezáchovy, nejspíše jde právě o jeden z projevů hyperaktivity.

Má snad milion otázek

Pokud se dítě pořád na něco vyptává a potřebuje na vše znát odpověď, nemusí být pouze neškodně zvídavé. Samozřejmě není nutné se hned začít obávat, když se vás denně zeptá na více otázek. To, že dítě rádo zjišťuje nové informace, je zcela normální. Pokud ale máte pocit, že už to někdy přehání, nebo to vypadá, že se vás tím jen snaží provokovat, skutečně se může jednat o hyperaktivitu. Dítě se totiž pravděpodobně snaží si častým otázkami jenom získat vaši nepřetržitou pozornost. Proto raději zpozorněte a sledujte, jestli váš potomek nemá i další příznaky hyperaktivity. Například jestli vás poslouchá, když po něm naopak vy něco chcete, nebo zda se chová, jako kdyby vás nevnímal.

Emociální nestálost

Některé maminky mohou u dětí zpozorovat i nevyrovnaný vývoj. Ten spočívá například v tom, že dítě dříve leze, než sedí, nebo už umí mluvit, ale ještě nezačalo chodit a naopak. V batolecím období se hyperaktivita u dětí může projevovat i častějšími výbuchy vzteku a projevy emocí. Vlivem hyperaktivity u dítěte dochází také k nevyrovnanému emočnímu a sociálnímu vývoji. Proto se při záchvatech vzteku občas chová jako dvouleté, a to v jakémkoliv věku. V takových situacích je třeba se k němu i tak chovat. Hyperaktivita se může kromě afektivních výbuchů citů ohlašovat i bezdůvodnou plačtivostí dítěte. Občas k těmto projevům dochází už u kojenců, u těch se ale hyperaktivita ještě nemusí dále rozvinout.

Diagnostika a léčba hyperaktivity

Pokud se domníváte, že je vaše ratolest hyperaktivní, nemá smysl dítě trestat. Rozhodně se s ním vydejte za dětským lékařem a domluvte se na možnostech léčby. Doktor vás pravděpodobně pošle do pedagogicko-psychologické poradny, kde dítěti v případě hyperaktivity předepíší vhodné léky a poskytnou psychologické poradenství. Při diagnostice je navíc třeba zohlednit více faktorů, kromě psychického a fyzického stavu dítěte se sleduje také možná dědičnost, takže testy musí podstoupit i rodiče.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články