Náhlé slzy, motání hlavy, nesoustředěnost: Méně časté signály, že potřebujete brýle

Náhlé slzy, motání hlavy, nesoustředěnost: Méně časté signály, že potřebujete brýle
Zdroj: Unsplash.com

Někdy jsou signály o tom, že nemáte zrak jako ostříž, zcela zjevné. Třeba když nedokážete rozluštit číslo přijíždějícího autobusu nebo velký nápis na obrovském reklamním billboardu. Některé příznaky zhoršeného vidění ale naopak nemusíte v jejich počátcích vůbec zaznamenat. Které to jsou?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 18. 04. 2020 09:00

Pokud se u vás objeví některý z následujících příznaků zhoršeného vidění, určitě neváhejte vyhledat očního lékaře. Nemusí jít vždy jen o dioptrické poruchy, ale například i o syndrom suchého oka a další potíže. Navíc preventivní prohlídkou rozhodně nic nezkazíte.

Bolí vás často hlava

Jestli vás často bolí hlava, je možné, že trpíte dalekozrakostí. To znamená, že vidíte hůře na blízko než na dálku. Poznáte to třeba tak, že vám dělá problém přečíst menší písmenka na telefonu. Dobře je vidíte, až když ho trochu oddálíte? Neváhejte a jděte raději na kontrolu k očnímu lékaři.

Nevydržíte dlouho koukat na televizi nebo do počítače

Pokud nevydržíte shlédnout najednou film nebo déle pracovat na počítači, protože vás u toho pálí oči, může vás trápit syndrom suchého oka. Ten bývá způsoben nedostatečným mrkáním. Vyřeší ho oční kapky nebo také cílené mrkání, které oko znovu trochu zvlhčí. Každopádně rozhodně raději zajděte na oční, kde vyloučí i případnou dioptrickou poruchu.

Špatně se soustředíte na čtení

Těšili jste se na čtení své oblíbené knihy a najednou u ní nedokážete vydržet ani pět minut? Kromě špatného soustředění, může být na vině špatný zrak. Je možné, že vaše oči čtení namáhá. Důvodů může být mnoho, proto je lepší včas vyhledat lékaře. Jedním z nich může být i oční porucha zvaná astigmatismus, která se mimo jiné projevuje rozmazaným viděním malých písmenek při čtení.

Motá se vám hlava

Motání hlavy, závratě a špatná rovnováha patří mezi jeden z příznaků, že možná potřebujete brýle. Je také možné, že dosud nosíte nevhodné brýle a špatný typ dioptrií. Vyvarujte se proto nákupům brýlí v drogerii nebo v lékárně. Mohli byste si zrak ještě více poškodit.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články