Vlastimil Brodský se narodil před 99 lety: Oblíbený herec ukončil život dobrovolně na své milované chalupě

Vlastimil Brodský, přáteli a kolegy zvaný Bróďa byl český herec, dlouholetý člen hereckého souboru Divadla na Vinohradech.
Zdroj: Repro Youtube.com
Vlastimil Brodský, přáteli a kolegy zvaný Bróďa byl český herec, dlouholetý člen hereckého souboru Divadla na Vinohradech.V době studia na gymnáziu se s ním rodiče přestěhovali ze Slezska do Prahy. V prosinci roku 1939 složil zkoušky do elévského sboru – soukromé herecké školy E. F. Buriana, založené při jeho slavném divadle D40.K pedagogům zde kromě Buriana patřila např. Lola Skrbková a Nina Jirsíková. Původně se tu chtěl zlepšit v tanci (uměl stepovat a dokonce vedl i taneční kurs), ale Burian si všiml jeho talentu a doporučil mu dráhu hereckou.V sezóně 1939/1940 se začal Brodský objevovat ve sboru v Burianových hrách, prvním samostatným jevištním projevem bylo pak v D41 vystoupení v Zeyerově Staré historii, kde ztvárnil úspěšně několik osob a předmětů, např. muzikanta, nosiče, okno a zámek.+ 4 fotky+ 5 fotek

Vlastimil Brodský, přáteli a kolegy zvaný Bróďa, se narodil 15. prosince 1920 v Hrušově na Ostravsku. Svůj život zasvětil především pražskému Divadlu na Vinohradech, kde působil v letech 1948 až 1984. Za války hrál v Divadle Míly Mellenové a v Divadélku pro 99 v Praze. Hostoval i v Národním divadle.

Petra Járková
Petra Járková 15. 12. 2019 07:00

Od roku 1946 se pravidelně objevoval ve filmu. Hrál ve snímcích jako je Nezbedný bakalář, Bílá paní, Všichni dobří rodáci, blýskl se i v oscarových Ostře sledovaných vlacích, v muzikálu Noc na Karlštejně nebo v Rozmarném létě. Byl obsazován zejména do komedií, ale nejbližší mu byly tragikomické role. Do zlatého televizního fondu patří i postava policisty v komedii Uspořená libra, kde si zahrál po boku Jana Wericha a Jiřího Sováka.

Poslední role

Naposledy zazářil ve filmu Babí léto, kde po boku svých kamarádů a kolegů Stelly Zázvorkové a Stanislava Zindulky ztělesnil dědečka odmítajícího se smířit se stářím.

Nezaměnitelný hlas

Kromě toho propůjčil svůj nezaměnitelný hlas kresleným postavičkám v televizních pohádkách. Několik let působil v Československém rozhlase jakožto oblíbený skřítek Hajaja, kdy každý den předčítal dětem pohádky na dobrou noc. Jeho hlas je spjat i s postavou Švejka v Osudech dobrého vojáka Švejka nebo s Taťkou Šmoulou v seriálu Šmoulové.

Osobní život

Brodský byl dvakrát ženatý a obě manželství skončila rozvodem. Z prvního z nich, s tanečnicí Boženou, má syna Marka. Z druhého, s herečkou Janou Brejchovou, má dceru Terezu, která je rovněž herečkou.

Sebevražda

V sobotu 20. dubna 2002 byl herec nalezen na své chalupě ve Slunečné na Českolipsku mrtvý. Lidé si tehdy mysleli, že jej někdo zabil, ale policie měla po pár hodinách jasno – herec se rozhodl pro dobrovolný odchod ze světa. O sebevraždě údajně mluvil často, vždy ale s dovětkem, že na to, aby to udělal, se má moc rád. Rozloučení s Vlastimilem Brodským proběhlo o šest dní později v českolipské obřadní síni. Pohřben je ve Slunečné.

NA FOTKY VLASTIMILA BRODSKÉHO SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články