Také milujete film Ať žijí duchové? Nejsmutnější osudy hlavních hrdinů. Leontýnka zemřela velmi mladá na rakovinu

Devítiletá Leontýnka se i v soukromí zamilovala do Dlouhého Janka
Zdroj: Youtube
Vlastimil Brodský ve filmu Ať žijí duchovéBrodský exceloval také v dětském filmu Ať žijí duchovéDana Vávrová zemřela velmi mladá na rakovinu děložního hrdlaI v dospělosti byla Dana velmi pohledná žena+ 8 fotek+ 9 fotek

Jako každý rok, tak i letošní první máj bude ve znamení pohádek. A jelikož počasí nemá stát za moc, jistě nějakou tu pěknou pohádku oceníte. Co takhle příběh o Leontýnce a rytíři Brtníkovi z Brtníku? Věděli jste, že herci z tohoto legendárního dětského filmu neměli v reálném životě na růžích ustláno?

Petra Járková
Petra Járková 01. 05. 2019 16:00

Děti z komedie Ať žijí duchové byste dnes nejspíše nepoznali. Už totiž samozřejmě dětmi dávno nejsou. Od prvního promítání filmu uplynulo již 42 let. Ústředních postav filmu, z nichž se staly legendy, je hned několik. Někdo nedá dopustit na Leontýnku, jiný na Černou kroniku, rytíře Brtníka či Dlouhého Janka.

Nejsmutnější osud potkal právě představitelku Leontýnky Danu Vávrovou. Během natáčení neudržela city na uzdě a zamilovala se do protagonisty Dlouhého Janka, tehdy třináctiletého Jiřího Procházky. Byl její první velkou láskou. Daně bylo pouhých devět let. V pozdějším věku u herečky propukla rakovina děložního hrdla. Bojovala celý rok. Zemřela 5. února v roce 2009 v jedenač­tyřiceti letech. Za svůj život se stihla proslavit i v sousedním Německu, kam se odstěhovala.

Před téměř čtyřmi lety odešla za filmovou Leontýnkou i postava Černé kroniky Věra Tichánková. Ta se ale dožila krásných 93 let. Skoro celý svůj život byla ženou českého dramatika Jana Skopečka (92).

Jiří Procházka (55) si od postavy Dlouhého Janka moc nezahrál. Hlásil se sice na konzervatoř, ale tam ho nevzali. Hrál závodně fotbal za Spartu a dále se herectví nevěnoval. Vyučil se kadeřníkem, ale pohybuje se v hudebním průmyslu.

Petr Starý (54) si zahrál postavu Boháčka, kterého Leontýnka promění v jelena. Hercem být nechtěl, tak vystudoval Vysokou školu ekonomickou a je z něj podnikatel. Naposledy si zahrál ve filmu Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště.

V kultovní komedii Ať žijí duchové se to jen hemží hereckými legendami, kromě rytíře Brtníka Jiřího Sováka (+79) v ní zářil Lubomír Lipský (+92), který hrál vedoucího konzumu Jouzu, nebo Vlastimil Brodský (+81) coby učitel.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články