Pokud čtete pohádky už ročním dětem, děláte dobře. Vytvoříte jim skvělou slovní zásobu, zjistili vědci

Pokud čtete pohádky už ročním dětem, děláte dobře. Vytvoříte jim skvělou slovní zásobu, zjistili vědci
Zdroj: Pixabay.com

Čtení pohádek dětem před spaním je jedním z nejkrásnějších zvyků. Vždyť kontakt rodiče s dítětem a jejich společně trávený čas je nenahraditelný, na to jsou všechny technické vymoženosti prostě krátké. A pokud začnete číst knížky svým batolatům už okolo jednoho roku jejich věku, pomůžete jim vytvořit skvělou slovní zásobu, která se pak nejčastěji projeví okolo jejich třetího roku. Takové jsou informace, které vyšly z nejnovější studie.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 09. 12. 2019 12:11

Pokud patříte mezi rodiče, kteří svým dětem čtou už do útlého věku, určitě děláte dobře. Ovšem jestli jste ještě nezačali, tak vezměte knihu do ruky a honem na to. Časem totiž uvidíte velké rozdíly. „Děti už v raném věku pozitivně reagují na sdílené čtení. Je to jeden ze způsobu, jak u nich zlepšit jejich jazykové dovednosti," uvedl hlavní autor studie Manuel Jimenez.

Čtěte už od roku, ve třech letech uvidíte výsledky

Jimenezova studie byla zveřejněna minulý měsíc v časopise The Journal of Pediatrics. Vědci z University of Rutgers během výzkumu zjistili, že společné čtení s dětmi už od jednoho roku malých ratolestí by mohlo mít dopad na jejich budoucí slovní zásobu. „Čtení s velmi malými dětmi může mít ohromnou sílu a opravdu může změnit vývoj dítěte. Zejména pak u dětí, které mohou být náchylné k vývojovým zpožděním," vysvětlil docent pediatrie Jimenez.

Studie zkoumala 1772 dětí, přičemž 31 procentům z nich denně četly jejich mámy. Zjistilo se, že pravidelné čtení od jednoho roku dítěte bylo silně spojeno s výsledky testu dětské slovní zásoby - takzvaným Peabody Picture Vocabulary Testem, který rychle dokáže odhadnout slovní schopnosti dětí.

Čtete taky svým dětem?

„Biologická opatření nám dávají další možnosti, jak identifikovat děti, pro které mohou mít intervence, v tomto případě tedy čtení, největší přínos," okomentoval výsledky studie profesor a pediatr Daniel Notterman. „Ačkoli již existují důkazy o pozitivních účincích sdíleného čtení, tato studie poskytuje dodatečné ověření a kvantitativní obraz vztahu mezi prostředím dítěte, jeho biologickými dispozicemi a vývojem" dodal.

A co vy? Četli jste, nebo stále čtete, svým malým neposedům?

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články