Den proti šikaně: Janě spolužáci nadávali, že je mor. I českým dětem by měl pomáhat unikátní program KiVa

Boj proti šikaně: Nebojte se ozvat nebo pomoct utiskovaným
Zdroj: Pixabay

Šikana je zákeřná, protože se může projevit i tam, kde ji nejméně očekáváme - v rodině či mezi přáteli. A proto od roku 2007 připadá na 4. květen Den proti šikaně. Akce, které se v tento den konají, cílí hlavně na ty nejzranitelnější, čili na děti. Ty se se šikanou setkávají třeba ve škole, v níž tráví podstatnou část svého dětství a dospívání.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 05. 2023 11:00

Nápad uspořádat Den proti šikaně vzešel od Davida Shepherda a Travise Price z Nového Skotska v Kanadě. V roce 2007 si koupili padesát růžových košil, které pak rozdali mezi svými kamarády. Vyjádřili tím podporu Jadrienu Cotovi, který byl první školní den brutálně zbit za to, že měl na sobě růžovou košili.

O šikaně se nebojte mluvit

Šikana se často zlehčuje slovy, že jde o pouhé "škádlení" nebo "vtip". To je ale absolutní nesmysl. Scénář je vždy stejný - buď jde o dominantního jedince, nebo skupinu, která svou oběť týrá kvůli vzhledu, rase, pohlaví, sexualitě anebo náboženství. Někdy je to ještě horší v tom, že ani nepotřebují důvod k šikaně. Prostě je to baví. A svou vinu na tom nese i internet. Dnes již šikana nekončí na školním dvoře, ale pronásleduje dítě i doma.

Čtvrtý květen je, pod záštitou OSN, určen k prevenci šikany a podpoře dětí, jenž potřebují v této oblasti pomoci. A jak konkrétně se může zapojit každý z nás? V prvé řadě musíme děti povzbuzovat, aby se ozvaly a svěřili se rodičům, že jsou oběťmi šikany. Je to velmi těžký krok, který však dokáže přinést zásadní změny v životě.

Druhým krokem je vyhledání podpory. Když musí dítě každodenně čelit tyranovi, mělo by se se svým problémem svěřit lidem, skupině či organizaci, která mu dokáže zajistit pomoc a bezpečí. A poslední bod - pokud je vaše dítě ve škole oblíbené, podporujte ho v tom, aby se snažilo naslouchat outsiderům, tedy třeba spolužákům, kteří sedí na obědě sami. I pouhá konverzace dokáže pomoci...

Šikana v Česku

Případy brutální šikany se bohužel nevyhýbají ani Česku. Web Minimalizacesikany.cz zveřejnil příběh Jany, kterou surově napadly dvě spolužačky. Jak sama podotýká, fyzická bolest odezněla, mnohem horší byla ta psychická, která teprve přišla. Když se po incidentu dívka vrátila do školy, všichni se jí vyhýbali. Sprostě jí nadávali a označovali ji za mor. Dokonce pomyslně dezinfikovali každou věc, které se dotkla. Dospělo to až k několika neúspěšným pokusům o sebevraždu.

Pokusy vzít si život pramenily ze strachu chodit do školy a uzavírání se do jakéhosi "svého" světa. V sedmé třídě začala navštěvovat kurzy bojového umění, kvůli podkopanému sebevědomí to ale nemělo takový výsledek, jaký od toho očekávala. Po přechodu na gymnázium chtěla začít žít jiný život, jenomže kruté vzpomínky na základku se neustále vracely. Rozhodla se to řešit jídlem a přibrala 13 kilo. K tomu se přidaly problémy doma, hodně učení, neustálá úzkost a pocit ohrožení.

Cestu ven jí ukázala až psycholožka Monika, se kterou se potkala na Den Země. Sice se odhodlala navštívit ji až za rok, ale jak sama říká, vyhrála díky ní svůj život zpátky. U Jany se totiž vyvinula sociální fobie. Kdyby se o ni Monika nepostarala, nebyla by schopná zajít si ani nakoupit. Tak takovou paseku dokáže šikana nadělat...

Program proti šikaně KiVa

Program KiVa (z finského Kiusaamista Vastaan - proti šikaně) vytvořila finská Univerzita v Turku s pomocí Ministerstva školství. Jeho kvality prokázalo hned několik nezávislých studií, a proto je využíván po celém světě. Díky desítkám let studia šikany se jeho tvůrcům podařilo vytvořit tři nejdůležitější pilíře - prevenci, intervenci a monitorování.

Do prevence, mimo jiné, spadají lekce a online hry, které lze v programu najít. Jejich úkolem je šikaně v prvé řadě předejít. Intervence poskytuje školnímu personálu a žákům účinné nástroje na to, jak šikanu řešit, a hlavně zastavit. A poslední položka, monitoring, pomocí každoročního dotazníku vyhodnocuje, jak si daná škola proti šikaně vedla a zda pomáhá svým žákům dostatečně, nebo by měla zvolit efektivnější postupy.

V Česku pomáhá KiVu implementovat organizace Schola Empirica. Od června roku 2021 probíhá na 24 školách pilotní testování, které by mělo skončit trvalým zavedením systému.

Zdroje informací:

Minimalizacesikany.cz: Byla jsem pro ně mor

Nationalday.com: Anti-bullying day, May 4, 2023

Ceskarepublika.kivaprogram.net: Co je program KiVa?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články