Stalo se vaše dítě obětí šikany? Jak tuto věc máte jako rodič řešit a jak to na svém dítku poznat?

každé páté dítě se se šikanou setkalo
Zdroj: zdroj: pixabay

Každý pátý žáček se stal obětí šikany. Šikana se neobjevuje pouze v teenagerském věku. Věk šikanovaných dětí se stále nebezpečně snižuje. Jak své dítě chránit a jak postupovat, když se šikana na něm páchaná provalí?

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 29. 04. 2018 10:34

Jinakost se trestá

Oběťmi šikany se stávají děti, které jsou jiné. Liší se jinou barvou pleti, jiným stylem oblékání, nadváhou nebo přílišnou podváhou apod. Vždycky se něco najde, takže stoprocentní ochranný štít jednoduše neexistuje. Na počátku bývají nenápadné legrácky, které, když si nechá vaše dítě líbit, přerostou v reálnou šikanu. Ve třídě tak vznikne jakási hierarchie pánů a otroků.

Občas je šikanu těžké odhalit

Děti nejsou hloupé a nebudou svou kořist trápit před zraky učitelů a rodičů. Zárodky šikany jsou také mnohdy přehlíženy, protože si dospělí myslí, že jde pouze o malé legrácky a pošťuchování se. Pro učitele je varovným signálem posměch ostatních dětí vůči jednomu. Dále je to jeho zameškávání hodin, protože nechce chodit do školy, a o přestávce si raději povídá s učiteli než se svými spolužáky.

Rodiče šikanu nesmějí přehlížet a musí ji začít řešit

Rodiče mohou být v této situaci velkými hybateli. Jestliže máte ten pocit nebo se vám dítě se šikanou dokonce samo svěří, neváhejte ani minutu a zajděte vše do školy řešit s učiteli. Přehlížení šikany a její pokračování se mohou do budoucna na vašem dítěti velice negativně podepsat.

Jak poznat, že je mé dítě šikanované?

Pozor! Zmanipulované a šikanované děti kolektivem si občas dokonce mohou myslet, že si svým chováním výprask zaslouží. Šikanu berou jako osobní selhání a mohou své agresory i chránit.

Získejte si důvěru

Málo dětí o své šikaně mluví a raději vše drží v tajnosti. Mezi první příznaky patří, že se vašemu dítku nechce do školy. Často simuluje a vymlouvá se. Je ve stresu, málo jí a může se mu tak i zhoršit prospěch ve škole. Promluvte s ním a zkuste zjistit, co se mu děje. Řekněte mu, že ho máte rádi a chcete jeho velký problém vyřešit a pomoci mu. Důvěra je to nejdůležitější.

Odborná pomoc

Jestli šikana trvá už delší dobu, je dobré vzít dítě například k psychologovi, aby si neneslo svá traumata do budoucnosti

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články