Přineslo si vaše dítě ze školy vši a vy už saháte po holicím strojku? Brzděte. Ostříháním to končit nemusí

Vši jsou častým školním problémem
Zdroj: zdroj: pixabay

V dobách našich babiček se údajně vši ve školách dokonce mezi dětmi prodávaly, aby nemusely chodit do školy. Vši dnes rozhodně nemusí znamenat zanedbanou hygienu. Chytit je můžete prakticky kdekoliv. Než do rukou vezmete holicí strojek a budete chtít svou ratolest oholit, zkuste se jich zbavit i jinak.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 23. 04. 2018 14:28

Při čtení tohoto článku vás asi začne svědit hlava

Plno lidí si veš plete s muňkou. Rozdíl mezi těmito parazity je ten, že muňka dává přednost životu v ochlupení než ve vlasech. I když i tam se může dostat. Vši už rozhodně nejsou známkou špatné hygieny, protože je opravdu můžeme chytnou kdekoliv. Na ulici, v tramvaji nebo v převlékacích kabinkách. Veš sice žije jen měsíc, ale i tak toho za svůj krátký život stihne dost. Dokáže naklást až 50 hnid (vajíček). Hnidy se po sedmi dnech líhnou v larvy, kterým stačí osm dní k dospělosti a k nakladení dalších 50 vajíček. Množí se tedy neuvěřitelnou rychlostí.

Příznaky

Jednoznačně neustálé drbání a ošívání se. Některé děti mohou mít například i teploty nebo alergické reakce na vší trus. Jakmile ve vlasech spatříte jedinou hnidu nebo pohybující se veš, je vše jasné.

Jak na ně

Nejlepším hubitelem jsou speciální repelenty, které jsou k dostání v každé lékárně. Vždy si raději přečtěte příbalový leták. Repelenty zabijou pouze dospělé vši. Vajíčka přežijí. Kdybychom je ve vlasech nechali, za pár dní se vylíhnou a hlava je opět zavšivená. Tahání hnid lze provést pořádným rozčesáváním a taháním ručně. Je to sice únavná, ale nezbytná práce.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články