Chcete být dobrým rodičem a záleží vám na tom, aby z vašich dětí jednou něco bylo? Tohoto chování se ve výchově rozhodně vyvarujte

Snažte se tomuto ve výchově vyvarovat
Zdroj: zdroj: pixabay

Vychovávat děti rozhodně není jednoduché a vlastně se ani nedá naučit. Vychováváme tedy své potomky podle toho, o čem si myslíme, že je správné. Ale i v tomto ohledu chybujeme, aniž bychom si to sami uvědomovali. Čeho se tedy nejvíce ve výchově vyvarovat?

Redaktor
Redaktor 27. 04. 2018 13:34

Volné výchovy

Je to trend dnešní doby. Ve volné výchově nejsou dětem postaveny mantinely a ony si tedy mohou dělat naprosto cokoliv. Nikdo jim nic nezakazuje a ani nepřikazuje, protože to prý ničí jejich osobnost. Realita je taková, že takto vychovávané děti spíše rostou jako dříví v lese. Jsou sobecké, rozmazlené, neváží si autorit ani svých věcí. Děti za své chování nemohou, protože je nikdo nenaučil, co se smí a co se nesmí.

Podceňování a urážení

Nikdy svému dítku neodsekávejte třeba takto: Neptej se, to stejně nepochopíš, na to jsi moc malý, co jsi to namaloval za hrůzu apod. Dítě není méněcenné a moc dobře rozumí všemu, co mu řeknete. Touto cestou v dítěti budujete malé sebevědomí a ztrácí ve vás důvěru. Dítě chvalte. Za cokoliv. I třeba jen za snahu.

Přehnaných nároků

Každý chceme mít z dítěte úspěšného doktora, právníka, nebo vědce s milionem vysokoškolských titulů. Většinou to tak ale nedopadne a dítě se rozhodne dělat něco jiného, nebo na kariéru, kterou jsme si pro něj připravili, jednoduše nemá buňky. Přehnané nároky mohou dítě stresovat a dostat do depresí. Dítě se snaží a chce se svým rodičům zavděčit. Když mu to ale stále nejde, bere to jako vlastní selhání. Podporujte své děti v tom, co je baví a nikdy je nestrkejte nikam, kam sami nechtějí.

Nedostatku projevené lásky

Dítě musí být milováno. Když tomu tak není, bude mít v dospělosti velké problémy vyjadřovat svoje city. Nemilované dítě často hledá lidi, kteří mu náklonost dají a začnou se o něj zajímat. Může se upnout například na své kamarády. Když jsou ti kamarádi špatní, snadno takto spadne do drog a ke kriminální činnosti.

Zrady

Řeklo vám vaše dítě své velké tajemství a vy ho jdete okamžitě troubit sousedce? Předhazujete mu věci, které ho bolí a zraňují? Neustále své dítě srovnáváte s jinými? Jestli ano, vaše dítě se před vámi uzavře a vy už se od něj nedozvíte ani to, co mělo ve škole k obědu. Každý rodič chce svému dítku při jeho trápení pomoci, ale když se budete takto chovat, bude vaše dítě hledat psychickou podporu úplně jinde než u vás. Protože se bude bát, že ho opět zradíte.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články