Kroky, které vám zaručí trvalou stabilitu ve vašem životě

meditace,stabilita,klid,harmonie
Zdroj: unsplash.com

V dnešním světě je velmi těžké udržet si vnitřní stabilitu. Nabízejí se nám rozličné druhy zábavy a možností víc než kdy dřív. Útočí na nás mnoho informací, kterými můžeme být přehlceni, nebo se v nich ztrácet. Jak si udržet stabilitu a vnitřní kompas v době tzv. „digitálního věku“ a zdánlivého nadbytku?

Martina Maksymovová
Martina Maksymovová 07. 03. 2020 12:00

Někteří lidé jsou přirozeně stabilnější ve své psychické struktuře, a jiní více labilní. Dnešní doba tomu moc nenahrává a ten, kdo bývá chaotický, nebo je zvyklý řídit se radami ostatních lidí, může být ztracený. Sepsali jsme pro vás jednotlivé kroky, které vás dovedou do vnitřní stability a vyrovnanosti.

Jednoduchost

V první řadě si zjednodušte život. Zamyslete se nad tím, co skutečně potřebujete, a co je jen výmysl vaší fantazie či rozmar druhého člověka. Nakupujte tolik potravin, kolik skutečně sníte, pravidelně vyklízejte úložné prostory. Pořiďte si jen nutné vybavení do bytu. Opravdu musíte mít každý nový model telefonu? Nehromaďte věci, nepotřebné rozdejte. Uvidíte, jak se vám uleví. Nebýt přehlcený ve svém vlastním prostoru je první krok.

Vybírejte si

Je důležité najít si ověřené zdroje informací, které jsou pro vás důvěryhodné. Určete si, kterým lidem ve vašem životě opravdu důvěřujete, a na ty se obracejte s prosbou o radu, či doporučení. Nevěřte všemu, co čtete na internetu, raději hledejte v knihách či se zeptejte někoho, kdo dané problematice rozumí. Vybírejte si, s kým a jak budete trávit svůj čas. Investujte do sebevzdělávání a držte se toho, co máte ověřené, a co vám dělá dobře.

Řád a zvyky

Klíčové je nastolit v životě řád. Pokud patříte mezi lidi, kteří neuznávají autority, odmítají stereotyp a bojují za svobodomyslný život, tady můžete mít potíže. I tak je důležité vybudovat si zvyky, které budete bezpodmínečně dodržovat. Vstávejte, choďte spát i jezte ve stejnou dobu. Věnujte se pravidelně sportování, které posiluje vaši vůli. Určete si činnosti, které budete dělat každý den, ať už je to četba knihy, krmení ptáků, nebo deset dřepů. Tyto pevné body ve vašem životě vám pomohou upevnit vnitřní stabilitu.

Meditace

V rámci každodenní psychohygieny je důležité najít si dostatečný čas sám na sebe, nejlépe o samotě mimo vjemy okolního světa. Stačí pár minut denně, soustřeďte se na svůj dech, představujte si, že jste třeba kmen stromu, s hlubokými kořeny v zemi, a pociťujte svou pevnost nehledě na bouře a vítr kolem. V létě choďte často bosi a pobývejte v přírodě.

Posilování středu těla

Velmi dobrou pomůckou pro získání psychické stability v životě je fyzické posilování tzv. hlubokého vnitřního stabilizačního systému, což je skupina svalů trupu a páteře. Můžete využít balanční cvičení a cviky pro rovnováhu těla, např. stoj na jedné noze, rotační cviky, posilování břišních svalů atd. Vyzkoušet můžete i jógové pozice.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články