Nejlepší filmy pro vaši motivaci – máte vůli jako hlavní hrdina?

Nejlepší filmy pro vaši motivaci – máte vůli jako hlavní hrdina?
Zdroj: 2000 Universal Pictures

Život nás občas umí pořádně potrápit. Všichni to známe. Ležíte v posteli a máte pocit, že na vás padla všechna tíha světa. Nedokážete se donutit vstát a zamačkáváte budík už potřetí. Venku je zase sychravo, namrzlo a vám se nechce vůbec nic. Našli jsme pro vás pět filmových trháků, které vás nakopnou zpět do života.

Martina Maksymovová
Martina Maksymovová 12. 01. 2020 12:00

Váš život vám najednou připadá beze smyslu, cítíte se jak na špatném místě a ve špatné době? Veškerá motivace je ta tam, došla vám síla? Nezaplacené účty, prázdná lednice a celodenní prokrastinace je ten lepší scénář? Podívejte se, jak se s životními nesnázemi vyrovnávají hrdinové slavných filmů.

1. Pokojný bojovník (Peaceful Warrior, 2006)

Sportovci jsou velmi dobře obeznámeni s nejrůznějšími výzvami a bez vytrvalosti a soustředěné mysli by těžko dosáhli svých vítězství. Gymnasta Dan Millman to ví moc dobře. Tento příběh podle stejnojmenné knihy pojednává o nezištné vůli stát se lepším člověkem a vítězem na olympiádě i přes nečekanou a těžkou zdravotní komplikaci a osobní krizi. Učí nás pokoře a tomu, že být „pánem vesmíru“ vede spíše k záhubě než ke šťastnému a spokojenému životu.

2. Štěstí na dosah (The Pursuit of Happiness, 2006)

Situace, do nichž se hlavní hrdina Chris Gardner dostane, vám mohou připadat až groteskně absurdní. Tento příběh je ovšem inspirován skutečnou událostí. Chris se potýká s problémy v manželství, tíživou finanční situací a neúspěchy v práci. Jeho žena v něm vidí naprosto neschopnou nulu, a tak ho opustí. Chris musí projít opravdovým peklem, uživit sebe i malého syna, zdevastován svými životními neúspěchy, dluhy, nešťastnými náhodami a pocitem naprosté marnosti nad svým osudem, než najde své štěstí.

3. Divočina (Wild, 2014)

Jak už název napovídá, život Cheryl Strayed, podle stejnojmenné knižní předlohy, je skutečně divoký a plný dramat. Po zkrachovalém manželství a svých mileneckých a drogových excesech, ve kterých se snaží vyrovnat s životní bolestí nad ztrátou milované matky, se vydává hledat samu sebe na cestu napříč Amerikou známou horskou stezkou Pacific Crest Trail, kde je odkázaná jen sama na sebe. Se svými vzpomínkami na bolestné dětství i následující život v dospělosti zde v divočině kolikrát bojuje o holý život. Jak už to tak bývá, jako správný poutník dojde svého cíle a na konci své dramatické cesty skutečně najde vnitřní klid i šťastný život.

4. Erin Brockovich (2000)

Erin Brockovich v podání Julie Roberts je opravdu silná žena. Příběh podle skutečné události pojednává o nepřízni osudu rozvedené matky tří dětí, která v životě moc příležitostí nedostala. Její vůle v životě něco dokázat a zajistit slušný život svým dětem ji přivede až do advokátní kanceláře, kde najde uplatnění jako sekretářka. I přes počáteční nedůvěru a výsměch lidí ve svém okolí se z Erin stává odhodlaná žena a vynikající pracovnice, která pomůže zachránit mnoho lidských životů. Její sen se nakonec stane skutečností.

5. 127 hodin (127 Hours, 2010)

Když vám jde o holý život, dokážete ze sebe vydat i to, co jste netušili, že ve vás je. Aron Ralston je milý mladík, který se při své túře v národním parku Canyonlands dostane do tragické situace. Uvízlý mezi kameny přežije neuvěřitelných 127 hodin a jeho vůle žít ho dožene k nepředstavitelným věcem. Ve filmu prokazuje velkou odvahu, díky které vyhraje nejen nad přírodou, ale i nad vlastními démony.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články