Uplynulo 37 let od smrti Oldřicha Nového: Nikdy neprozradil jméno matky své nemanželské dcery, zemřel v holubím trusu

Oldřich Nový těžce snášel skutečnost, že mu přibývají vrásky a stařecké skvrny.
Zdroj: CS Film
Narodil se na pražském předměstí Žižkově jako syn cvičitele hasičského sboru Antonína Nového a Cecilie rozené Valentové. Po smrti matky se otec v roce 1910 znovu oženil.Ke hraní jej přivedl otec, který jako pražský vrchní hasič zajišťoval požární hlídku ve všech tehdejších kinech, a strýc Miloš Nový, jenž jej brával s sebou do Národního divadla, kde hrál.Za okupace se Oldřich Nový nejvíc prosadil ve filmu. Poprvé sice získal filmovou roli již v roce 1922 v němém filmu Přemysla Pražského Neznámá kráska, ale od té doby se objevil jen v malých roličkách. Až roku 1939 přišel Mac Frič a jeho Kristián. To byl Nového nejúspěšnější film. Následovalo mnoho hudebních komedií.Ve 30. letech si zahrál v komedií "Štěstí do domu", která dosáhla 55 repríz místo plánovaných deseti.+ 6 fotek+ 7 fotek

Neuvěřitelně lpěl na eleganci, kvalitě a noblese. Patřil mezi hereckou špičku a uměleckou smetánku. Točilo se kolem něj tolik žen, včetně Baarové nebo Mandlové, že by se nedaly spočítat, on prý ale byl, kromě jednoho zaváhání, své manželce Alici věrný. Vyzařovala z něj pozitivní energie a nedostatkem charisma rozhodně netrpěl, možná právě proto pro něj byl konec života tak těžký.

Petra Járková
Petra Járková 15. 03. 2020 08:00

Nic netrvá věčně a krása už vůbec ne, a tak Oldřich Nový na sklonku života nesmírně strádal. Celý život si potrpěl na dokonalý vzhled a byl rád obdivován, proto pro něj bylo poslední kapkou, když ho na ulici nepoznala skupinka dívek a na jeho dvoření měla nelichotivé poznámky. Po tomto zážitku se uzavřel do sebe a nevycházel z bytu.

Návštěva Miloše Formana

Říká se, že o sebe naprosto přestal dbát a poslední, kdo byl jeho vzezřením zděšen, byl režisér Miloš Forman, který ho navštívil, když v Praze natáčel film Amadeus. Jen pár dní po této návštěvě, 15. března 1983, tedy přesně před 37 lety, Nový vydechl naposledy. Když ho prý našli, ležel v kuchyni plné holubího trusu.

Nemanželská dcera

Ani v milostném životě se mu nevyhnula komplikace. Svou ženu Alici miloval nade vše, vzal si ji v roce 1936. O rok později však zažila jeho manželka šok. Oldřich Nový si jednoho dne přinesl domů malé miminko, které, dle svých slov, počal v době své svatby s jinou ženou. Holčičce dal jméno Jana a do své smrti nikdy neprozradil, kdo je její biologická matka. Jana byla oficiálně adoptována a stala se tak jedinou Oldřichovou dcerou, protože s Alicí žádné děti neměl. O tom, kdo je její skutečná matka, nevěděla ani samotná Jana. Její otec se tomuto tématu pečlivě vyhýbal a odmítal o něm mluvit. Dodnes se vede mnoho spekulací. Podezřelá byla Hana Vítová a mnoho dalších slavných hereček.

Láska za války

Když přišla druhá světová válka, hrozila jeho ženě Alici deportace do koncentračního tábora, protože měla židovský původ. Nakonec se její deportace pozdržela právě díky Novému, který se s ní odmítl dát rozvést. Z barrandovských studií ve finále putoval rovnou do koncentráku společně s ní. Naštěstí nacistické peklo přežil a po válce se vrátil zpátky k hraní. Nikdy však už nedosáhl takového věhlasu jako za první republiky.

NA TO, JAK ŠEL ČAS S OLDŘICHEM NOVÝM, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články