Krásná prvorepubliková herečka Hana Vítová: Milovala ženatého Voskovce, upila se po sebevraždě dcery

Byla to krásná žena
Zdroj: zdroj:pinterest.com
Hana Vítová rodným jménem Jana Lašková, byla známá česká herečka a zpěvačka 30. a 40. let 20. století. Mezi tehdejšími hereckými hvězdami vynikla nejen její přirozená krása s melancholickým nádechem obličeje a tmavými vlasy, ale hlavně její intelekt a pěvecký talent.Od roku 1932 hrála ve více než padesáti filmech, z nichž mnohé jsou hrané a oblíbené i po více než půlstoletí.Vyrůstala v umělecké rodině. Otec Hanuš Lašek byl sólistou opery Národního divadla a profesorem zpěvu na pražské konzervatoři a pocházel ze západočeských Plas. Matka Hana byla také operní pěvkyní. + 3 fotky+ 4 fotky

Byla jemná, skromná, krásná a milovala děti. Dokonce se chtěla stát učitelkou. Vyrůstala však v umělecké rodině, tak není divu, že nakonec šla ve šlépějích rodičů, operních pěvců a nastoupila na konzervatoř. Tu ale stejně nedokončila.

Petra Járková
Petra Járková 03. 03. 2020 08:00

Nebyla tak průbojná jako Adina Mandlová nebo vzdělaná jako Nataša Gollová, byla však stejně krásná a talentovaná. Navíc byla velmi pokorná, tichá a jemná. Patřila mezi hvězdy prvorepublikového filmového plátna, bohužel ji ale postihly velké životní tragédie.

Láska k Voskovcovi

Po rodičích zdědila Hana velký pěvecký talent, který nezůstal skryt ani velikánům, jakými bezesporu byli Voskovec a Werich. Ti Vítovou, tehdy ještě Laškovou, angažovali v Osvobozeném divadle a vymysleli jí pseudonym Hana Vítová, který používala celý život. Bohužel se však během angažmá zamilovala do ženatého Jiřího Voskovce, který ji nechtěl, což velmi těžce nesla.

Nevěra operního pěvce

Její osudovou láskou se však stal tehdejší idol žen Jára Pospíšil. Ten se živil jako operetní zpěvák, tudíž měl s Vítovou mnoho společného. Hana ho nakonec dostala k oltáři, ale jejich svazek netrval dlouho. Járovi dělal obdiv žen dobře a na krásnou Hanu mu nezbýval čas.

Tajemný vztah s Oldřichem Novým

Vítová se tedy vrhla do práce. Točila filmy a hrála v několika divadlech. Její nejznámější rolí byl Noční motýl, který jí přinesl řadu ocenění. Tehdy se seznámila s Oldřichem Novým a o jejich poměru si vyprávěli i vrabci na střeše, dokonce se proslýchalo, že je matkou Nového dcery Jany. Herec však jméno dceřiny biologické matky nikdy neprozradil, vše tedy zůstalo jen u spekulací.

Provokace od manžela

Hereččiným dalším partnerem byl šéfredaktor Bedřich Rádl. Dokonce si ho vzala, ale bohužel ani toto manželství nebylo šťastné. Sice se jim narodila dcera Bedřiška, ale společný život ve stejném domě s partnerkou z prvního manželství nedělal dobrotu. Rádl Hanu podváděl a ta prožívala v soukromí peklo. Poté, co šéfredaktor přišel o práci a Hana točila jen sporadicky, se jejich manželství definitivně rozpadlo. Hana bohužel neměla kam jít, tak zůstala žít s Rádlem a jeho novou přítelkyní. V podstatě jim prý dělala služku. Bohužel však do jejího života přišla ještě větší rána.

Sebevražda dcery

Když herečka přišla jednoho dne domů, našla tam dceru pobodanou pletacími jehlicemi. Byla ještě na živu, a když matku uviděla, před jejíma očima skočila z okna. Šlo o nešťastnou lásku, kterou neustála. Prý to byla láska k Jiřímu Suchému. Matce nakonec zemřela v náručí.

Nešťastná nehoda

Vítové skončil život. Nic ji nebavilo a tak začala vystupovat v kabaretu, se kterým objížděla kulturní domy a lázně. Bohužel ani to jí nevydrželo. Roku 1970 měla dopravní nehodu, díky které jí zůstala tržná rána v obličeji a několik zlomenin. Léčila se sedm let, během nichž byla převážně doma a opíjela se. Občas něco přeložila z angličtiny, ruštiny a němčiny.

Smrt v osamění

1. března roku 1987 doma nešťastně upadla a celou noc ležela na zemi. Až ráno ji našla sousedka, která k ní přišla s nákupem. Byla okamžitě převezena do nemocnice, kde o den později zemřela.

NA KRÁSNOU HANU VÍTOVOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články