Operetní hvězda Nelly Gaierová: Natírala si zuby lakem na nehty a byla známá jako naftalínová baletka

Nelly Gaierová zemřela 30. října 1995 v Praze, přesně dvacet sedm dní po svých osmdesátých sedmých narozeninách.
Zdroj: Profimedia
Narodila se v rodině rakouského důstojníka a klavíristky. Od dětství projevovala hudební nadání stejně jako její matka i oba její sourozenci, kteří byli výbornými muzikanty.Původně chtěla být tanečnicí a baletkou, ale nakonec na Pražské konzervatoři vystudovala u prof. Doubravky Branbergové zpěv.Po absolutoriu školy v roce 1930 vystupovala na různých operních i operetních scénách, nejprve hrála zpívala v Ostravě (1931 – 1932), poté v Plzni (1932 – 1934), od roku 1935 až do konce svého života působila v Praze.Kromě Velké pražské operety během 2. světové války hrála v holešovické Uranii, po válce pak v Divadle 5. května, v Divadle W+V, nakonec 34 let působila v Hudebním divadle v Karlíně.+ 6 fotek+ 7 fotek

Nelly Gaierová, rodným jménem Cornélia Gaierová, byla česká zpěvačka a herečka, která byla přezdívána "naftalínovou baletkou". Vy si ji nejspíše pamatujete z legendárního filmu Já už budu hodný, dědečku, kde právě tuto postavu ztvárnila.

Petra Járková
Petra Járková 03. 10. 2019 08:00

Dětství v hudební rodině

Narodila se v rodině rakouského důstojníka a klavíristky. Od dětství projevovala hudební nadání stejně jako její matka i oba její sourozenci, kteří byli výbornými muzikanty. Původně chtěla být tanečnicí a baletkou, ale nakonec na Pražské konzervatoři vystudovala u prof. Doubravky Branbergové zpěv.

Herecká kariéra

Kromě zpěvu se jednalo i o výbornou herečku s dobrou dikcí, která si zahrála od roku 1935 i v několika desítkách českých filmů. Mezi její nejvýraznější hlavní role patří snímek Hvězda z roku 1969, český film Konečná stanice z roku 1981 a samozřejmě legendární film Já už budu hodný, dědečku. Uplatnila se i v rozhlase a v dabingu.

Spor s Mandlovou

Její nejslavnější rolí byla Dolly v legendárním představení Hello, Dolly! v šedesátých letech. Právě do tohoto představení se měla domů po dvaceti letech emigrace vrátit Adina Mandlová. Nikdo neví, co se tenkrát stalo, jedno je ale jisté. Roli nakonec získala Gaierová a Mandlové nezbývalo nic jiného, než se vrátit zpět do Anglie.

Strach ze stárnutí

Nelly byla dáma každým coulem. Dokonalý účes, kostýmky i styl hraní z ní dělaly hvězdu první velikosti. Bohužel však nevěděla, kdy přestat. Nakonec si dokonce barvila zuby bílým lakem na nehty, aby se mohla na jevišti stále ze široka usmívat.

„Nelly si lakovala zuby bílým lakem na nehty, aby je mohla okázale na jevišti ukazovat. Když jsem s ní dělala My Fair Lady, tak už jí nikdo nerozuměl. Dušovala jsem se, že takhle skončit nesmím,“ prozradila v jednom z rozhovorů operní diva Dagmar Pecková.

NA NELLY GAIEROVOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články