Vánoce se vším všudy a bez výčitek. Zdravá 5 radí, jak na to

Vánoce se vším všudy a bez výčitek. Zdravá 5 radí, jak na to
Zdroj: Albert

Jsou jenom jednou za rok, a tak si je chceme užít. To znamená sledování pohádek, ochutnávání cukroví, posedávání s rodinou a tak dále. A po první lednu nového roku pak taky zahánění malých či větších výčitek ohledně váhy nebo kondice. Letos to ale zvládnete. Díky deseti jednoduchým radám od Aleny Paldusové z programu Zdravá 5 máte šťastné Vánoce v kapse.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 20. 12. 2020 08:00

1. Jezte čerstvé potraviny

Snažte se jíst převážně čerstvé, lokální a minimálně zpracované potraviny. Dostatečný přísun ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, oříšků, semen i celozrnný potravin vám dodá velké množství živin, vitamínů, minerálů a vlákniny a energie.

2. Mlsejte, ale zdravěji

Vyzkoušejte o něco zdravější recepty na cukroví. Nahraďte běžnou mouku například mandlovou, kokosovou nebo pohankovou. Místo cukru můžete zvolit melasu, med stévii, případně také sirupy (čekankový, datlový, javorový, agávový). S tukem šetřete a dopřejte si kvalitní tuk i na pečení. Běžný tuk můžete také nahradit mletými oříšky nebo přímo oříškovým máslem. Na konci článku najdete tip na rychlé a zdravé cukroví.

3. Alkohol s mírou

Prosinec je zcela určitě měsícem oslav a s tím spojených příležitostí konzumovat ve větší míře alkohol. Myslete ale na to, že alkohol je kalorická bomba a dva panáky vám energeticky nahradí celé jídlo. Také zvyšuje chuť k jídlu. Nezapomínejte na jeho negativní vliv na naše celkové zdraví.

4. Nezapomínejte na pohyb

Nemusíte trávit hodiny venku v zimě při běhu či jiných venkovních sportech. Klidně jen vezměte rodinu na procházku v přírodě. Čas budete trávit společně, aktivně, a ještě uděláte něco pro své zdraví.

5. Spánek

Spánek je pro tělo nezbytně důležitý. Právě v době, kdy spíme, naše tělo hluboce regeneruje. Důležité je, abychom spali kvalitně. Dobrý spánek může narušit několik aspektů. Od nekvalitní postele až po psychickou nepohodu, ve které se nacházíme předtím, než jdeme spát. Dobrý spánek napomáhá naší imunitě, metabolismu a také se budete cítit šťastněji.

6. Pitný režim

Nezapomínejte na pitný režim, a to ideálně ve formě čisté neperlivé vody. Občas můžete zařadit mineralizované vody, čaje, zeleninové nebo ovocné šťávy ředěné vodou nebo kvalitní kávu. Pozor však na to, že káva některé druhy čajů, ale i alkohol odvodňuje a je proto potřeba vypít o to více vody. Správným pitným režimem předejdete únavě, bolestem hlavy, zácpě i suché kůži.

7. Udělejte si volno

Vánoční svátky nejsou pouze o dokonalém úklidu, dvaceti druzích cukroví, perfektní vánoční výzdobě a neustálém pečení či vaření. Měli byste toto období vnímat hlavně jako čas, který trávíte v pohodě a klidu s vašimi blízkými, rodinou a nezapomínejte také na sebe. Dopřejte si klidně celý den s vaší oblíbenou knihou v posteli.

8. Nemějte výčitky

I když si sem tam dáte cukroví, skleničku dobrého vína nebo si večer u televize vezmete hrst chipsů, nemějte výčitky. Každý z nás si občas něco dopřeje a Vánoce nás k tomu úplně vybízejí. Výčitky vašemu tělu zcela určitě neprospívají. Řiďte se heslem “všeho s mírou“!

9. Osobní váhu schovejte

Stoupáte každý den na váhu a kontrolujete, zda jste přibrali kilo nebo dvě po předchozím dni? Váhu byste měli vytahovat maximálně jednou za měsíc. Ano, možná přes svátky přiberete kilo nebo dvě, ale určitě je po Novém roce velmi rychle zase ztratíte, když se vrátíte do normálního režimu a nebudete mít doma kila cukroví nebo každý večer popíjet alkohol.

10. Užívejte si každý den!

Užijte si Vánoce a svátky v klidu a pohodě, protože čas s rodinou, blízkými a přáteli vám nikdo nenahradí.

Cukroví Zdravé 5, které zvládnete i na poslední chvíli:

Albert

Nepečené oříškovo-datlové kuličky

Suroviny

100 g sušených datlí

100 g vlašských ořechů

50 g pohankových lupínků Nature’s Promise

80 g sušených švestek

50 g mandlových lupínků

1 lžíce přírodního kakaa 300 g strouhaného kokosu

Postup:

1. Datle, vlašské ořechy a vločky (mohou být i ovesné nebo žitné) namočte do vody a nechte alespoň 3 hodiny odležet.

2. Po změknutí vše společně rozmixujte ručním mixérem včetně sušených švestek. Rozmixované suroviny důkladně promíchejte v míse, přidejte mandlové lupínky a kakao.

3. Směs nechte mírně ztuhnout v lednici po dobu 1 hodiny. Poté vytvarujte a obalte je v kokosu.

Tip: Kuličky můžete vyrobit z libovolného sušeného ovoce, vždy by však základem měly být datle.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články