Vypěstujte si tu nejlepší mátu. Je to snadné a její účinky ocení i váš partner

Vypěstujte si tu nejlepší mátu. Je to snadné a její účinky ocení i váš partner
Zdroj: Pixabay.com
Máta patří mezi nejoblíbenější bylinky. Využít ji můžeme pro zdraví i v kuchyni, třeba do salátů.
Máta nabízí celou řadu různých odrůd a kultivarů, které různě vypadají a chutnají.Chuť máty se liší podle druhu. Znáte třeba čokoládovou?Máta se pěstuje poměrně snadno. Příliš nevyhledává slunce, zato zbožňuje dostatek vláhy, obzvlášť v horkých dnech. 
+ 1 fotka+ 2 fotky

Máta peprná je jednou z nejznámějších bylinek. Prospívá jak vašemu zdraví, tak i chuti leckterých pokrmů. Vypěstovat ji zvládnou i naprostí začátečníci. Stačí k tomu květináč nebo truhlík, který umístíte na balkon či parapet.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 03. 03. 2021 12:30

Typickou chuť a vůni máty si s oblibou vychutnáváme v čajích, salátech i dezertech. Má ale také léčivé účinky, které ocení nejen váš žaludek, ale i váš partner.

Jaké jsou druhy máty

Máta je vytrvalá nenáročná bylinka, která roste prakticky po celém světě s výjimkou tropů. Než si ji pořídíte, je dobré vědět, že můžete vybírat z řady druhů a kultivarů. Ty mají různý vzhled i chuť. Některé jsou nasládlé (marocká máta, vodní máta), jiné velmi aromatické (máta peprná).

Najdete ale i odrůdy s vůní ovoce, a dokonce i čokolády. Pokud si pořídíte různé druhy máty, bude vaše bylinková zahrádka navíc velmi dekorativní.

Jak získat mátu

Mátu si buď můžete koupit vzrostlou v zahradnictví, nebo odkopnout kousek od někoho známého, kdo ji má (stačí získat i řízek máty), či si ji vypěstovat ze semínka. Řízky dejte do vody a počkejte, až pustí kořínky. Pěstování ze semínek je trochu náročnější. Často se stává, že nevzejdou.

Jak zasadit mátu

Sazeničky z obchodu nebo odnož s kořínky, kterou získáte od známých, zasaďte do květináče či truhlíku. Na ročním období v tuto chvíli nezáleží. Pokud ji chcete dát přímo do záhonu, učiňte tak až po květnových zmrzlých mužích.

Jak pěstovat mátu

Máta nemá ráda přímé slunce, proto ji umístěte do stínu nebo polostínu. Nebojte se ale, že by rostlina neprospívala ani na slunných stanovištích. Máta vydrží téměř vše. Potřebuje ale ostatek vláhy. Tu jí dopřávejte obzvláště v horkých a suchých dnech. Máta roste velmi rychle a stejně rychle se množí. Když si pořídíte drobnou rostlinku, budete z ní mít brzy velký keřík.

Máta je vlastně tak trochu plevel, proto si dávejte pozor, kam ji zasadíte. Aby se vám nerozšířila na vedlejší záhon, ohraďte ji zábranou zapuštěnou do země. Mátu není vhodné zasazovat vedle heřmánku, pak se nedaří ani jedné z rostlin.

Když ji budete chtít pěstovat v květináči, pořiďte si nějaký větší, aby rostlinka měla dostatek prostoru a dokázala si lépe udržet vlhkost.

Kdy sklízet mátu

Nať je ideální sklízet před rozkvětem, tedy od června do září. Poté ji můžete spotřebovat čerstvou, zmrazit ji nebo usušit. Sušená máta však už nikdy nebude chuťově tak dobrá jako předchozí varianty.

Máta v nápojích

Čerstvou mátu využijete hlavně při přípravě mojita nebo z ní můžete udělat úžasný čaj. Ten se dá pít buď horký, nebo ledově vychlazený, což oceníte zejména v létě. Vynikajícím osvěžením v parných dnech je též sklenice vody s pár snítkami máty a plátky citronu či limetky. Kromě nápojů na zahnání žízně můžete z máty připravit i sirup či likér pro léčivé účely.

Léčivé účinky máty

Léčivou sílu máty oceníte při zažívacích potížích, nadýmání, nachlazení, migrénách i stresu. Má protizánětlivé účinky a působí prý i jako afrodiziakum. Stimuluje totiž pohlavní orgány a podporuje erotické touhy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články