Přináší dobrou náladu, léčí cukrovku a hojí spáleniny - co nevíte o léčivé síle pampelišek

Jarní salát z mladých pampelišek chutná jako čekanka
Zdroj: Pinterest
Pampelišky jsou jak léčivé, tak krásné na pohledPampeliškový čaj z kořene ovlivňuje nádorové buňkyPampeliškový med chutná skvěleSalát s pampeliškovými listy vašemu tělu prospěje+ 6 fotek+ 7 fotek

Právě vykvétají pampelišky, které nám jasně dávají najevo, že jaro je tu a že sluníčka si teď budeme užívat dosytosti. Nejenže jsou tyto královny luk a věnečků krásné, ale dělá se z nich i velmi chutný med a v neposlední řadě léčí mnoho neduhů.

Petra Járková
Petra Járková 17. 04. 2019 18:00

Přírodní zdroj železa

Pampeliškové listy obsahují více železa než třeba špenát. Pokud budete sbírat mladé a křupavé listy, přidáte si je do salátu a dobře ochutíte, budou chutnat jako čekanka.

Pryč s akné

Pokud máte sklon k akné nebo trpíte nejrůznějšími vyrážkami, vyzkoušejte odvar z květů pampelišek. Ten má očistné a zároveň zklidňující účinky. Vyrobíte si ho snadno, když dvě lžíce čerstvých květů spaříte vroucí vodou a necháte patnáct minut louhovat. Hotový vývar sceďte a používejte jednou denně k dočištění pleti.

Chcete zhubnout?

Prospěšný je také kořen pampelišky, který povzbuzuje metabolismus a nutí ho, aby správně fungoval.

Pampeliškový čaj

Pampeliškový čaj čistí játra a ledviny, což se příznivě projeví na stavu vaší pleti. Bude zdravá a zářivá. A jak si ho připravit? Čtvrt šálku pampeliškových listů přelijete vroucí vodou a po pěti minutách scedíte. Stačí pít jeden šálek po ránu.

Lék na cukrovku

Stonek pampelišky je prospěšný pro diabetiky, protože obsahuje inulin, který snižuje hladinu cukru v krvi. Snězte denně pět stonků pampelišek bez květů, listů i kořenů. Je sice hořký, ale zabírá.

Mastí se vám vlasy?

Pokud trpíte na mastné vlasy, vyzkoušejte pampeliškový ocet. Zklidní podrážděnou pokožku hlavy a ta se nebude tak mastit. Do lahve s vinným octem vložte patnáct pampeliškových lístků a čtyři květy. Pak ji uzavřete, uložte na deset dní na slunné místo a denně protřepávejte. Hotový ocet sceďte do čisté lahve a přidejte pampeliškové listy. Pampeliškový ocet používejte k oplachování vlasů po mytí.

Na spáleniny

Spálilo vás první jarní sluníčko nebo poštípal hmyz? Dva šálky květů a listů pampelišky spařte čtyřmi šálky horké vody. Nechte deset minut louhovat, následně vychladlou tekutinu dejte do rozprašovače a aplikujte na postižené místo.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články