Valentýnské menu: Vepřová panenka plněná špenátem a sýrem

Valentýnské menu: Vepřová panenka plněná špenátem a sýrem
Zdroj: Freepik.com

Valentýnské menu by vždy mělo být připravené s láskou a z lásky. Tento náš recept je pořádně šťavnatý a nádherně voňavý, jak se pro takovouto příležitost sluší a patří. Skvělé ingredience a snadný recept přispějí k nádhernému průběhu večera.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 07. 02. 2021 10:00

Den svatého Valentýna se slaví 14. února jako svátek lásky. Pravděpodobně souvisí se svátkem Lupercalia, který se slavil ve starověkém Římě. Podle legendy se uvádí, že Den svatého Valentýna se začal slavit díky knězi Valentýnovi. Jelikož římský vládce Claudius II. se obával o bojeschopnost svého mužstva a nepovolil svým vojákům zásnuby nebo ženění, kněz Valentýn tajně oddával mladé páry.

Za trest byl nebohý kněz zatčen a 14. února popraven. Spojením obou svátků vznikl stávající romantický svátek.

Menu na Den svatého Valentýna

Na svatého Valentýna se z lásky připravují i různé laskominy, často se objevují i různé afrodiziakální potraviny, mezi které patří chřest, jahody nebo třeba granátové jablko. Nechybí ani oblíbená čokoláda.

Tipy pro vepřový závitek

Pro skvělý vepřový závitek je ideální vepřová panenka (případně vepřová kýta), které sluší rychlá úprava. Pokrm bude dokonalý, když maso obalíme pancettou, což je italská slanina z bůčku. Pokud ji nemáte, můžete místo ní využít anglickou slaninu. Recept také můžete pozměnit a místo špenátu využít rukolu. Ta se zase skvěle hodí ke kozímu sýru.

Vepřová panenka se špenátem a sýrem

Na 4 porce budeme potřebovat: 4 vepřové panenky po zhruba 150 g, 400 g čerstvého špenátu, 200 g mozzarelly, 300 g pancetty (nebo anglické slaniny), olivový olej, čerstvě namletý pepř, sůl.

Příprava

Vepřové maso nakrájíme na plátky, opatrně naklepeme, opepříme a osolíme. Čerstvý špenát spaříme horkou vodou a lehce vymáčkneme přebytečnou tekutinu. Na maso poskládáme listy špenátu a na ně vložíme plátek mozzarelly. Maso srolujeme do závitku a ten pak obalíme pancettou.

Pečení

Troubu předehřejeme na 250 °C. Na pánvi rozpálíme olej a prudce opečeme závitky. Z každé strany budou potřeba asi dvě minuty. Opečené závitky vložíme do pekáčku a s ním pak zamíříme do vyhřáté trouby, kde se bude péct patnáct minut.

Při servírování na talíř závitek rozřízneme a položíme ho řezem nahoru, aby vynikla jeho krásná pestrobarevnost. Podáváme spolu s uvařenou rýží nebo zeleninovým salátem, který můžeme posypat zrníčky granátového jablka.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články