Sirtfood dieta: Zpěvačka Adele díky ní zhubla 45 kilogramů

Sirtfood dieta: Zpěvačka Adele díky ní zhubla 45 kilogramů
Zdroj: Profimedia.cz/koláž Lifee.cz

Kdo by nechtěl mít při dietě jídelníček snů? Jíst čokoládu a pít k tomu červené víno. Tohle povoluje sirtfood dieta, která je poměrně kontroverzní. Hubnout a k tomu předcházet civilizačním nemocem, to vypadá báječně. Zdánlivě.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 29. 01. 2021 13:00

Zpěvačka Adele zdánlivě zázračně zhubla. Ale realita je trochu jiná. Podívejte se, co znamená stravovat se podle sirtuinové diety.

Co je sirtfood dieta

Sirtfood dieta se dodržuje tři týdny. Je založená na tom, že sirtuiny (skupina sedmi bílkovin v těle) mají podle studií vliv na metabolismus, délku života a také na zánětlivé procesy. Zjistilo se, že určité přírodní sloučeniny z rostlin mohou být schopné zvýšit hladinu těchto bílkovin v těle. Příslušným potravinám se pak říká „sirtfoods“. Za dietou stojí dva odborníci na výživu celebrit, pracující pro soukromou posilovnu ve Velké Británii.

Jak funguje sirtfood dieta? Jaký je postup?

V rámci diety dochází k extrémnímu omezení příjmu kalorií a je rozdělena do dvou fází. V první fázi do sebe týden dostáváte 1 000 kalorií denně a pijete tři výživné šťávy (s obsahem kapusty, rukoly, celeru, petržele, zeleného jablka, citronové šťávy a zeleného čaje).

K tomu si můžete dát jedno jídlo, které bude také bohaté na sirtfood. 4.–7. den první fáze konzumujete 1 500 kalorií. To znamená dva sirtfood džusy a dvě jídla.

Následuje druhá fáze, která trvá 2 týdny. Během této fáze byste měli hubnout, přičemž není dán konkrétní limit kalorií. Jíte denně tři jídla sirtfoods a jeden džus. Vychází se z knihy Sirtfood Diet s plány jídel a recepty. Najít je ale možné řadu dalších kuchařek s podobnými recepty.

Po dietě by se mělo pokračovat s využíváním sirtfood jídel, která začleníte do běžné stravy. Doporučen je také jeden sirtfood džus denně. Tak se prolne dieta do nového životního stylu.

Sirtfood dieta – klady

Jíte poměrně chutné a líbivé potraviny. Například přiměřená konzumace čokolády s vysokým obsahem kakaa může mít vliv na pokles rizika onemocnění srdce, pití zeleného čaje může zase ovlivnit vznik cukrovky a třeba kurkuma má protizánětlivé vlastnosti. Lákavé je i významné zhubnutí. V potravinách je spousta antioxidantů.

Sirtfood dieta – zápory

Strava není příliš pestrá. Sirtfood dieta nevychází z většího množství odborných studií. Nejspíš s ní zhubnete, ale odborníci na výživu ji příliš nedoporučují. Dokonce se objevil výrok, že se jedná o riskantní dietu. Když tělo zbavíte energie, kromě spalování tuků a svalů dojde i k spotřebování nouzových zásob energie (glykogenu).

Kromě toho sirtfood nápoje jsou odšťavněné, a ne smoothie. Jsou tedy zbaveny vlákniny a dalších složek, což zdraví příliš neprospívá.

Sirtfood dieta – co jíst

Mezi vhodné potraviny (plné sirtuinů) patří kapusta, petržel, libeček, rukola, cibule, kapary, červené víno, jahody, cibule, sója, extra panenský olivový olej, zelený čaj matcha, pohanka, kurkuma, vlašské ořechy, chilli papričky piri-piri, červená čekanka, borůvky, datle, hořká čokoláda, káva.

Sirtfood dieta – menu, jídelníček a recepty

  • Jako snídani si můžete připravit kapustovou omeletu; müsli, jogurt a borůvky; ovocný koktejl z ovesných vloček a sójového mléka.
  • Oběd a večeře je příležitostí pro následující pokrmy: rukolový salát s tuňákem, rajčaty a okurkou v olivovém oleji; vegetariánské pikantní tofu, smažené s extra silně pálivou chilli papričkou; grilovaná ryba s pohankovým salátem; smažené kuřecí a pohankové nudle; tofu hamburgery s celozrnným chlebem a salátem; salát z kapusty s fazolemi edamame a červenou cibulí v olivovém oleji; pikantní kuřecí kari, podávané s celozrnnou hnědou rýží.
  • Jako občerstvení si můžete dopřát kávu, celer a hummus; čerstvé ovoce, zejména jahody, jablka a pomeranče; vlašské ořechy; hořkou čokoládu.

Jak je drahá sirtfood dieta

Sirtfood dieta není příliš drahá. Opět ale záleží na tom, v jaké kvalitě budete pořizovat potraviny.

Pomůže sirtfood dieta opravdu zhubnout?

Se Sirtfood dietou nejspíš zhubnete, ale není jisté, že si váhu udržíte. Po skončení diety nejspíše dojde k navrácení původní váhy, nebo dokonce k jejímu navýšení. Kromě toho jsou tři týdny příliš málo na to, aby se konzumace těchto potravin významně projevila na vašem zdraví. Omezení důležitých živin ale pro zdravý životní styl a správné fungování organismu přínosné není.

Je náročné držet sirtfood dietu?

Dostáváte do těla velmi málo kalorií, které nemusí stačit. Kromě toho není strava příliš pestrá. Jedná se sice o líbivou formu, ale nemá trvalejší šanci na úspěch.

Sirtfood dieta a cvičení

Celý proces je potřeba doplnit cvičením (nejlépe 30 minut denně) po dobu pěti dnů. Ostatně samotná kniha, ze které dieta vychází, odkazuje na studii s 39 účastníky, kteří byli členy fitness studia a stravu prokládali cvičením. Koncem týdne zhubli 3,2 kg a zároveň si udrželi nebo nabrali svalovou hmotu.

Sirtfood dieta – zkušenosti celebrit

Se sirtfood dietou výrazně zhubla zpěvačka Adele. Jednalo se o neuvěřitelných 45 kg. Zpěvačka je ale v tomto ohledu tak trochu tajemná. Prozradila pouze název diety, ale už nebyla konkrétnější ohledně postupu, díky kterému se jí toto podařilo. Záhadou proto zůstává, jak stravu nakombinovala, a co tedy stojí za skutečným hubnutím.

Hovoří se o tom, že si tuto netradiční dietu oblíbila i Pippa Middleton, sestra vévodkyně z Cambridge.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články