Keto dieta: Recenze, doporučené potraviny, jídelníček i nebezpečí nejslavnější diety světa

Keto dieta: Recenze, doporučené potraviny, jídelníček i nebezpečí nejslavnější diety světa
Zdroj: Freepik.com/koláž Lifee.cz

Ketogenní, ketonová nebo zkrátka a jednoduše keto dieta. Jedna z nejoblíbenějších diet je poměrně pestrá, ale trochu náročná a nemůže si ji pro zdravotní omezení dovolit každý. Přečtěte si, co byste měli vědět, než se do keto diety pustíte.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 22. 01. 2021 13:46

Keto dieta patří mezi nízkosacharidové způsoby stravování. Pomůže vám zhubnout rychle, ale není vhodná pro všechny.

Co to je keto dieta

Keto dieta spočívá v hubnutí spalováním tuků. Takže, když se ptáte, jestli vám pomůže keto dieta opravdu zhubnout, odpověď zní určitě ano. Zhubnete poměrně rychle, problém je spíše v pokračování životosprávy po ukončení diety.

Jak funguje keto dieta

Co že je to vlastně ta keto dieta? Jak už název napovídá, celá dieta se točí okolo takzvaných ketonů a stavu zvaného ketóza. Ketony jsou zdrojem energie, který nahrazuje sacharidy. Ketony se tvoří v játrech z mastných kyselin, když poklesnou zásoby glykogenu (zásobního polysacharidu). Do ketózy se člověk dostane s 50 gramy sacharidů za den.

Doporučuje se ale držet se 20 gramů. Tím, že bychom jen stáhli ze stravy sacharidy, dostali bychom se do problémů. Ty je potřeba nahradit zdravými tuky a bílkovinami. Než se dostanete do ketózy, trvá to zhruba dva až tři dny. A jak poznáte, že jste ve stavu ketózy? Provedete si jednoduchý test (zakoupíte v lékárně) s močí.

Ketodieta – klady

Tato nízkosacharidová dieta cílí na jídlo s kvalitními zdroji tuku a má za následek rychlé hubnutí. Pozitivní je omezení průmyslově zpracovaných potravin a vyřazení rafinovaných cukrů. Keto dieta nabízí pestrou stravu s bohatým výběrem zeleniny. Sázka na keto dietu se ukázala jako správná v případě režiséra a producenta Jima Abrahamse, který ji využil u svého epileptického syna.

Nejednalo se o ojedinělý pokus. Prospěšnost této diety pro epileptiky se zkoumá i v rámci různých studií.

S keto dietou nejen rychle zhubnete, ale také budete mít menší hlad a často se člověku i zlepší nálada. Mezi další pozitivní průvodní jevy patří dostatek energie a lepší koncentrace.

Keto dieta není vhodná při kojení a cukrovce

Dieta je někdy považována za extrémní. Těžko se hlídají nízké hladiny sacharidů. Keto dietu je možné držet maximálně dva až tři měsíce. U této diety by měly být velmi opatrné osoby s některými chorobami (cukrovka, onemocnění ledvin, potíže se srdcem), v tom případě je nutná konzultace s lékařem. Keto dieta je nevhodná pro těhotné a kojící.

Co jíst – doporučené potraviny

Keto dieta nabízí rozmanitou paletu potravin. Z masa je to nejen hovězí, vepřové, ale i drůbeží. Důležitým faktorem je ale způsob chovu (upřednostňuje se bio, volně se pasoucí zvířata). Kromě masa to jsou ryby (losos, tuňák, sardinky, makrely), plody moře (krevety, krabi), sýry (čedar, ricotta, cottage), jogurt řeckého typu, vejce.

Nechybí zelenina (květák, brokolice, zelí, cuketa, chřest, kapusta, špenát, fazolky), bobulovité ovoce (jahody, maliny, borůvky). Tuky je možné čerpat z avokáda, kokosového oleje, ořechů (pekanové, makadamové, para), extra panenského olivového oleje, másla a smetany.

U řady potravin se objevuje spousta různých benefitů a ne pouze ten, že obsahují minimum sacharidů. V případě vajec je to třeba důležitost žloutku (zdroj cenných látek pro oči) i bílku. V případě ryb to jsou omega-3 mastné kyseliny,  které snižují hladinu inzulínu a posilují citlivost na něj.

Z nápojů si pak můžete dát kávu, třeba i s troškou mléka, případně černý čaj. Povolená je i hořká čokoláda s minimálně 70% podílem kakaového prášku.

Nevhodné jsou kešu ořechy, pistácie, bílá mouka a produkty z ní, bílá rýže, brambory, ovoce bohaté na sacharidy (víno, banán), průmyslově zpracované potraviny.

Keto dieta a alkohol

Keto dieta není vlídná k pití alkoholu. Kromě toho, že by se neměly konzumovat sladké nápoje, tedy likéry a mixované drinky, není keto dieta příznivá ani k pivu a vínu. I tyto druhy alkoholu by se měly omezit, ideálně vůbec nepít.

Keto dieta – vzorový jídelníček

PONDĚLÍ:

ÚTERÝ:

STŘEDA: 

ČTVRTEK:

  • Ve čtvrtek ke snídani servírujte chia pudink z ořechového mléka, přelitý kokosem a ostružinami.
  • K obědu krevetový salát s avokádem.
  • K večeři vepřové kotlety se parmazánem, brokolicí a salátem.

PÁTEK:

SOBOTA:

  • V sobotu ke snídani můžete připravit řecký jogurt s arašídovým máslem a rybízem.
  • K obědu kuře plněné pestem se smetanovým sýrem a kouskem grilované cukety.
  • K večeři rajčata s mozzarellou a olivovým olejem.

NEDĚLE:

Jak je drahá keto dieta

Keto dieta je založená na kvalitních zdrojích surovin, a to pak znamená vyšší cenové výdaje. To se může zdát v konečném důsledku jako rozumná volba.

Je náročné držet keto dietu?

Při zahájení keto stravy jsou často lidé nesoustředění, unavení, občas se objevuje zácpa a jiné zažívací potíže. Po určité době tyto vedlejší efekty vymizí. Komplikovanější je hlídání nízkého stavu sacharidů. Mnohem těžší úkol ale představuje zamezení případnému jojo efektu po ukončení této diety. Je důležité využít změny stravovacích návyků a nevrátit se k původním zvykům.

Keto dietu si můžete pořídit i v různých podobách hotových (více či méně průmyslově zpracovaných) jídel, ale cílem je upravit stravu tak, abyste se naučili jíst zdravěji. Příprava jídel doma hodně spočívá v plánování a promýšlení.

Keto dieta – které celebrity ji držely a jejich recenze

Švédská herečka, Alicia Vikander, která úspěšně dobyla Hollywood, začala s keto dietou dva měsíce před zahájením příprav na roli Lary Croft ve filmu Tomb Raider. V dubnu 2018 uveřejnil magazín Popsugar příběh, jak se Alicia dostala do tak skvělé formy. Nebylo to pouze těžkým tréninkem, velmi podstatným důvodem byl také způsob stravování.

Přes prvních pár dnů se Alicia dostávala poměrně složitě, ale protože má velmi silnou vůli, vše zvládla svou bojovností. Hlavně jedla hodně ryb a mořských plodů a jako zdroje tuku využila avokádo, kokosový olej, i zeleninu.

Také její kolegyně, Halle Berry, nedá na keto dietu dopustit. Ačkoliv je diabetička, prozradila v populárním TV pořadu Live! With Kelly and Ryan: „Celý den jím zdravé tuky, avokádo, olej, kokosový olej a používám máslo, ale žádný cukr. Takže když je vaše tělo trénováno na spalování tuků, je neustále v režimu spalování tuků - to je to tajemství.“

Berryové osobní trenér, Peter Lee Thomas zase pro magazín People uvedl, že vůbec neměl tušení, kolik jí je, protože vypadá tak skvěle. Ani v případě Halle není ale dieta jediným důvodem jejího skvělého vzhledu. Za skvělou postavou stojí kombinace pohybových aktivit: bojových umění, boxu a jógy.

Keto dieta a cvičení

Jak je vidět třeba právě u hollywodských hvězd, pro úspěšnou keto dietu je ideální doplnění vhodnou fyzickou aktivitou. Může to znamenat nejen různá bojová umění, posilování, ale i běh, nebo třeba svižnou chůzi.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz, Ketogenní dieta

Healthline

Isabella D’Andrea Meira, Tayla Taynan Romão, Henrique Jannuzzelli Pires do Prado, Lia Theophilo Krüger, Maria Elisa Paiva Pires, Priscila Oliveira da Conceição. Ketogenic Diet and Epilepsy: What We Know So Far. Front Neurosci. 2019; 13: 5., doi: 10.3389/fnins.2019.00005

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články