Dukanova dieta: Za štíhlost jí vděčí i vévodkyně Kate

Dukanova dieta: Za štíhlost jí vděčí i vévodkyně Kate
Zdroj: Showpix.cz

Dukanova dieta je velmi populární mezi celebritami, fandí jí i vévodkyně Kate. V této kontroverzní dietě hrají hlavní roli bílkoviny a jejich střídání s jinými složkami stravy oproti poklesu podílu sacharidů.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 11. 01. 2021 10:00

Tato dieta by vám měla napomoci zhubnout, aniž byste trpěli hlady.

Co je Dukanova dieta

Autorem redukční diety je francouzský odborník na výživu dr. Pierre Dukan, který už svou činnost jako lékař po několika skandálech ukončil. Dietu uveřejnil ve své knize Neumím zhubnout. Dukanova dieta střídá příjem bílkovin s dalšími složkami, jako je zelenina, případně uhlohydráty. Aby dieta fungovala, je třeba ve čtvrté fázi držet čistě bílkovinový den.

Jak funguje Dukanova dieta

Dukanova dieta patří mezi redukční diety s výrazným omezením sacharidů. Dělí se na čtyři fáze, z nichž první trvá 2–10 dnů, druhá 14 dnů, třetí závisí na míře zhubnutí (-1 kg = 10 dnů třetí fáze), a čtvrtá pak navždy. V každé fázi jsou některé potraviny povolené, jiné zakázané. Začíná se nejpřísněji, maximem bílkovin, v poslední fázi se má jíst vše, ale jednou za týden se drží proteinová dieta. Ve všech fázích jíte ovesné otruby. Důležitý je také dostatečný pitný režim.

Dukanova dieta – klady

Daří se rychle zhubnout poměrně významně. Objevuje se malý jojo efekt při dodržování 4. fáze natrvalo. Jíte tak často, jak potřebujete. V závěru můžete jíst i trochu zakázaného.

Dukanova dieta – zápory

Problémem může být nízký příjem sacharidů. Strava je poměrně nevyvážená. Jestli nebudete v závěru dodržovat čtvrtou fázi, váha se opět zvýší.

Dukanova dieta – doporučené potraviny

První fáze je primárně založena na potravinách s vysokým obsahem bílkovin a několika doplňcích, které poskytují minimální kalorie: zvěřina, libové vepřové maso, drůbež bez kůže, vnitřnosti, ryby a korýši, vejce, netučné mléčné výrobky (1 kg denně), tofu a tempeh, alespoň 1,5 litru vody denně, 1,5 lžíce ovesných otrub denně, neomezené množství umělých sladidel, nudlí shirataki a dietní želatiny, trocha citronové šťávy a okurky.

Druhá fáze se střídá mezi dvěma dny. První den se konzumují potraviny z první fáze, druhý den se může přidávat listová zelenina, brokolice, dýně, květák, zelí a růžičková kapusta, chřest, artyčoky, lilek, okurky, celer, rajčata, houby, zelené fazole, cibule, pórek, porce mrkve nebo řepy / den, 2 lžíce ovesných otrub denně (povinné).

Ve třetí fázi se mohou míchat jakékoli potraviny z první a druhé fáze spolu s ovocem (1 porce denně), chlebem (2 plátky celozrnného chleba denně s troškou másla nebo pomazánky se sníženým obsahem tuku), 40 g sýra, škroby: 1–2 porce škrobů týdně (225 g těstovin, kukuřice, luštěnin, rýže nebo brambor), maso: pečené jehněčí, vepřové nebo šunkové (1–2krát týdně), proteinový den, 2,5 lžíce ovesných otrub denně.

Ve čtvrté fázi jídla nejsou přísně omezená, ale základem je konsolidační fáze 3 lžíce otrub denně.

Dukanova dieta – vzorový jídelníček

V první fázi si ke snídani můžete dát vajíčka, ke svačině 1,5 lžíce ovesných otrub, k obědu kuřecí prsíčka na bylinkách, ke svačině nízkotučný jogurt, k večeři libovou šunku s vejcem.

Jak je drahá Dukanova dieta

Tato dieta může být relativně dražší.

Pomůže Dukanova dieta opravdu zhubnout?

S dietou nejspíš zhubnete. Ale je potřeba vědět, že není vhodná pro osoby s ledvinovou nedostatečností (insuficiencí) a různými chronickými onemocněními. Pokud máte nějaké zdravotní komplikace, je třeba její vhodnost konzultovat s lékařem.

Je náročné držet Dukanovu dietu?

Je náročnější jíst jen na základě povolených potravin.

Dukanova dieta a cvičení

Na rozdíl od ostatních diet, v této je doporučena chůze, a to včetně času. V první fázi je to 20 minut, ve druhé 30 minut, ve třetí 25 minut, ve čtvrté 20 minut.

Dukanova dieta – které celebrity ji držely

Tuto dietu proslavily hollywoodské hvězdy jako třeba Jennifer Lopez, ale také ji držela britská vévodkyně Kate.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články