Atkinsova dieta: Vše, co byste o ní měli vědět

Atkinsova dieta: Vše, co byste o ní měli vědět
Zdroj: Pixabay.com

Atkinsova dieta je populární a kontroverzní zároveň. Je založena na principu omezení sacharidů, které nahrazuje bílkovinami, především tukem. Jak dodržovat tento oblíbený způsob hubnutí?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 05. 01. 2021 13:00

Co je Atkinsova dieta

Atkinsovu dietu vytvořil kardiolog dr. Robert Atkins, který se zajímal o nízkosacharidové diety a jejich přínos pro zdraví. Výsledkem pak byla v roce 1972 kniha Dietní revoluce dr. Atkinse. Dieta se může držet dlouhodobě, ale protože tělo nedostává pestrou stravu, doporučují se 3–4 týdny. Jí se vícekrát denně v malých množstvích.

Jak funguje Atkinsova dieta

Podobně jako keto dieta je i Atkinsova dieta založena na nízkém množství sacharidů a na tom, že pokud nemusí organismus zpracovávat cukry, likviduje tuky.

Dieta má čtyři fáze. Začíná na 20 g sacharidů denně. 15 g by přitom mělo pocházet z listové a zelené zeleniny. Příjem proteinů a tuků nemá omezení. Důležité je především důkladně pít, nejlépe vodu. Nastává největší hubnutí. Další fáze umožňuje přijímat více uhlohydrátů (+5 g každý týden). Postupně se zvyšuje příjem zakázaných potravin, podle instrukcí dr. Atkinse. Příjem sacharidů zvyšujete, až přestanete hubnout. Tehdy nastává stop stav sacharidů, který umožňuje konzumovat váš organismus.

Atkinsova dieta – klady

Nemusíte se omezovat v mastném jídle. Rychle hubnete. Je potlačena chuť k jídlu.

Atkinsova dieta – zápory

Sacharidy jsou velmi omezeny. Místo toho konzumujete hodně tučných potravin, což se často setkává s varováním kardiologů. V souvislosti s touto dietou bývá zmiňována zácpa, nadýmání, ale i bolesti hlavy.

Nevhodná je pro kardiaky, diabetiky, osoby nemocné s ledvinami. Dále není vhodná pro těhotné ženy a osoby s velkou fyzickou zátěží.

Atkinsova dieta – doporučené potraviny

Spousta masa, uzeniny, tučné ryby, listová zelenina, mléčné výrobky (hlavně plnotučné), zelenina. Jíst by se neměly brambory, rýže a další druhy potravin, které jsou plné sacharidů. Povolené je i celozrnné pečivo, vejce, hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa, malé množství vína.

Atkinsova dieta – vzorový jídelníček

V první fázi si ke snídani můžete dát bílkovou omeletu, ke svačině hlávkový salát s dýňovými semínky. K obědu se hodí třeba hovězí maso s cuketou, ke svačině kvalitní šunka a k večeři kuřecí steaky se špenátem.

Jak je drahá je Atkinsova dieta

Tato dieta se pohybuje v běžných útratách za stravu.

Pomůže Atkinsova dieta opravdu zhubnout?

Atkinsova dieta pomáhá rychle zhubnout. Někteří výživoví poradci ale varují před velkým jojo efektem.

Je náročné držet Atkinsovu dietu?

Těžká je první fáze, kdy se řada potravin nesmí. Když se přejde k dalším fázím, je už dodržování snazší. Nejdůležitější je po ukončení diety pokračovat ve vyvážené stravě.

Atkinsova dieta a cvičení

Při této dietě se nedoporučuje cvičit na výkon. Jiné formy pohybu jsou prospěšné.

Atkinsova dieta – které celebrity ji držely

Ze známých osobností držela Atkinsovu dietu herečka Jennifer Aniston nebo Renée Zellweger.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články