Keto dieta: Klady, zápory i jídelníček nejslavnější diety současnosti, kterou drží i celebrity

Keto dieta: Klady, zápory i jídelníček nejslavnější diety současnosti, kterou drží i celebrity
Zdroj: Freepik.com

Keto dieta patří u nás mezi nejoblíbenější diety. Co všechno musíte dodržovat, abyste se do ní mohli pustit? Dá se toto nízkosacharidové stravování dodržovat dlouho? A jak má vypadat běžný jídelníček? Přečtěte si naše tipy.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 02. 01. 2021 13:00

Nízkosacharidové stravování je v současné době poměrně populární. Jeho variantou je právě keto dieta.

Co je keto dieta

Keto dieta je založena na principu hubnutí spalováním tuků. Jejím cílem je rychlé zhubnutí. V důsledku by měl mít člověk nejen menší hlad, ale také by se mu měla zlepšit nálada. Člověk, který tuto nízkosacharidovou dietu dodržuje, má více energie a lépe se soustředí.

Jak funguje keto dieta

Jaký je princip této diety? Především omezujete množství sacharidů na požadované minimum. Místo toho ale přijímáte dostatek tuků. Tímto způsobem se dostanete do stavu ketózy. Tělo pak rozkládá tuk na takzvané ketony. Obvykle organismus čerpá energii z cukrů, v tomto případě jsou to ale tuky. Důležitým faktem je, že podíl sacharidů ve stravě může dosahovat pouze 20 % sacharidů za den a méně. Pokles sacharidů je obsažen i v dalších dietách, ale pouze tady dochází k cílenému přechodu do ketózy.

Keto dieta – klady

Při nízkosacharidové dietě se využívá konzumace jídel s obsahem tuku (kvalitní zdroje) a dochází k rychlému hubnutí. Měly by se co nejvíce omezit průmyslově zpracované potraviny. Jídelníček je pestrý. Obsahuje také množství zeleniny.

Keto dieta – zápory

Tato dieta se může zdát extrémní a vyžaduje dodržování velmi nízkého stavu podílu sacharidů ve stravě. Držet ji můžete po krátké období.

Keto dieta – doporučené potraviny

Mezi vhodné potraviny pro tuto nízkosacharidovou stravu se hodí kuřecí stehna, steaky ze žeber, mleté ​​hovězí maso, tučnější ryby, vepřová plec, slanina. Ze zeleniny je to listová zelenina, brokolice, květák, kedlubna, okurky. Tuk je možné získávat i z oliv, avokáda, lněného semínka. Vhodný je například i řepkový olej, máslo, ghí. Dopřát si můžete i spoustu druhů sýrů.

Keto dieta – vzorový jídelníček (ukázka)

Ráno si připravte třeba kávu s malým množstvím mléka (obsahuje sacharidy). Ke snídani se hodí kvalitní bílý jogurt s lesními plody (u ostatního ovoce opět pozor na sacharidy). Variantou je i slanina s vejcem. K obědu si můžete připravit zeleninu (cuketa, brokolice, ředkvičky, okurka) a k tomu naložená a ugrilovaná kuřecí stehna. K večeři pak talíř sýrů (brie, čedar…) a pomazánku z avokáda, doplněnou o plátky ředkvičky.

Jak drahá je keto dieta

Tato dieta je relativně drahá, protože sází na kvalitní suroviny. Ať už v případě zeleniny, nebo i masa.

Pomůže keto dieta opravdu zhubnout?

Díky keto dietě zhubnete. Mnohem větší výzvou je ale následný návrat k normálu.

Je náročné držet keto dietu?

Je důležité vědět, že keto dieta se nedá držet dlouhodobě. Doporučováno bývá období zhruba jeden až tři měsíce. Po tuto dobu by se člověk měl naučit znát své tělo a to, jak reaguje na různé potraviny a jaký na něj mají vliv. Po skončení diety by mohlo dojít k jojo efektu. Proto je vhodné sacharidy zařazovat postupně.

Keto dieta a cvičení

Aby byla keto dieta opravdu úspěšná, je ideální mít nastavenou fyzickou aktivitu. Ať už je to chůze, běh, ale i různá posilování.

Keto dieta – které celebrity ji držely

Alicia Vikander zvládla natáčení filmu s Larou Croft mnohem snáz i díky keto dietě. Mezi další herečky, které na tuto dietu nedají dopustit, patří třeba Katherine Zeta-Jones. Z českých známých osobností je to třeba Mahulena Bočanová.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články