Fenomén lepek: Bezlepková dieta není pro každého, někdy může i ublížit

Fenomén lepek: Bezlepková dieta není pro každého, někdy může i ublížit
Zdroj: Albert

Také jste slyšeli, že držet bezlepkovou dietu je skvělé a moderní? Vaše pleť se po ní prý pročistí, budete mít více energie a vaše pracovní výkony začnou strmě stoupat. Vždyť po celém světě ji propaguje nejedna celebrita. Ne vždy tomu ale tak je, bezlepkové potraviny by totiž měli konzumovat především ti, pro koho jsou určeny.

Speciální projekt
Speciální projekt 19. 10. 2020 20:00

Myslíte si, že bezlepkové potraviny jsou mnohem zdravější a dietnější, proto je vhodné je pravidelně jíst, i když žádnou alergií na lepek netrpíte? Pak se rozhodně pletete! Místo lepku je v nich totiž velké množství sacharidů a tuků. Pokud si tedy myslíte, že díky jejich konzumaci zhubnete, tak to rozhodně ne. Samozřejmě ale neuškodí lepek v klasické stravě omezit, nejen, že se rozhodně budete cítit lépe, ale budete mít i více energie a lepší náladu.

Výběr bezlepkových potraviny

Albert

Pro ty z vás, kteří trpí intolerancí lepku je však bezlepková dieta více než nezbytná. Nemusíte se však bát, dnes už je k dostání velké množství bezlepkových potravin, ze kterých si připravíte jídlo hodné šéfkuchaře špičkové restaurace.

Pokud nevíte, kde kvalitní bezlepkové suroviny za rozumnou cenu koupit, pak vsaďte určitě na Albert. Ten nabízí celou škálu bio bezlepkových potravin pod značkou Nature's Promise, ze které si vybere opravdu každý.

A abyste věděli, jak s bezlepkovými surovinami pracovat, přinášíme vám několik receptů, přímo za použití konkrétních surovin pro celiaky právě z Albertu.

Pohanková kaše se švestkami

Albert

Suroviny:

100 g pohankové kaše NP Bio

100 g kukuřičné polenty NP Bio

300 ml plnotučného mléka NP Bio

2 lžíce javorového sirupu NP Bio

8 švestek

80 g třtinového cukru NP Bio

2 lžíce kokosového oleje NP Bio

100 ml červeného vína

2 lžičky mleté skořice

1 citron NP Bio

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C, horní a spodní ohřev. Pohanku smíchejte s polentou. V hrnci přiveďte mléko k varu, vmíchejte sypkou směs a za stálého míchání nechte nad mírným ohněm změknout na kaši. Oslaďte javorovým sirupem a přendejte do zapékací mísy. Švestky očistěte, vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Smíchejte s cukrem, olejem, vínem, skořicí a citronovou kůrou. Směs přendejte na hotovou kaši, vložte do trouby a pečte 20 minut. Podávejte ihned po upečení.

Pohankové lívanečky s tvarohem

Albert

Suroviny:

Korpus:

1 banán

100 g bezlepkových pohankových lupínků Nature’s Promise

1 banán

1 vejce

Na ozdobu:

1 vanička tvarohu

med

ovoce dle chuti

ořechy

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Banán rozmixujte na pyré a přesuňte do mísy. Přidejte lupínky a vejce a směs důkladně promíchejte. Na plech vyložený pečicím papírem nanášejte lžící těsto ve tvaru placiček. Pečte 20 minut. Tvaroh promíchejte v misce a podle chuti doslaďte medem.

Upečené placičky vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Ovoce nakrájejte na malé kousky a ořechy nasekejte. Placičky potřete tvarohem. Dozdobte ovocem a oříšky.

Bezlepkové těstoviny s kouzelnou omáčkou

Albert

Suroviny:

1 balení těstovin bez lepku Nature's Promise

4 lžíce olivového oleje

2 šalotky

3 stroužky česneku

2 menší cukety

400 g krájených sterilovaných rajčat

3 větvičky čerstvého tymiánu

400 g ricotty

sůl

Suroviny:

Těstoviny uvařte dle návodu. Jednu naběračku vody odeberte a zbytek slijte. Těstoviny zakápněte trochou olivového oleje, promíchejte a dejte stranou. V pánvi zpěňte na oleji šalotky a česnek. Po pár minutách přidejte na půlměsíčky nakrájené cukety. Orestujte, vložte rajčata, tymián a podlijte vodou z těstovin. Duste 20 minut. Přidejte ricottu, sůl, zamíchejte a nechte vychladnout. Poté rozmixujte ponorným mixérem a smíchejte omáčku s těstovinami.

Další bezlepkové recepty od Albertu naleznete ZDE!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články