Herečka a moderátorka Tereza Bebarová diváky baví v pořadech Peče celá země nebo Buchty po ránu a pečení patří také k jejím oblíbeným koníčkům doma v její vlastní kuchyni. V talkshow Na kafeečko se podělila o recept na zdravější banánovou bábovku, ve které cukr nahrazuje jeho alternativou. V rámci svačinky potom doporučuje bábovku doplnit o porci bílkoviny v podobě jogurtu nebo kefíru.
Herečka a moderátorka Tereza Bebarová (50) je dnes synonymem televizního pořadu Peče celá země. V talkshow Na kafeečko se ale přiznala, že víc než pojídání sladkých dobrot ji zajímá zdravý životní styl, proto bere svoji image ženy od ploty jako velký paradox.
„Je zvláštní, že to potkalo právě mě. Mám ráda sladkosti, ale měla jsem k tomu takový rezervovanější vztah,“ odhalila v rozhovoru s Miluškou Bittnerovou. „Nechci to moc konzumovat, abych nebyla tlustá. Držím si nějakou linii, byť nejsem šílenec,“ dodává Bebarová, která se s čtenáři Lifee podělila o svůj oblíbený recept na zdravou banánovou bábovku. „Dělám tento recept často a není z Buchet po ránu – je můj oblíbený, protože je to strašně dobré,“ navnadila čtenáře.
Doporučené video: Tereza Bebarová v talkshow Na kafeečko
Tereza Bebarová doporučuje k bábovce jogurt nebo kefír
Ve své verzi banánové bábovky nahrazuje Tereza Bebarová klasický bílý cukr jeho zdravější alternativou. Mimo to se o sladkou chuť postarají ještě zralé banány a hořká čokoláda. „V poslední době jedu v tom, že tam nedávám cukr, ale palatinózu. Je to jiný druh sladila a nekazí se po něm zuby. Je to vlastně jen jiný druh sacharózy, takže alternativní cukr, nic umělého,“ vysvětluje v naší talkshow. „Někdo používá xylitol, což je březový cukr. Sladí trochu jinak, takže se připravte na to, že ho tam dáte víc.“
Na svůj zdravější dezert Bebarová nedá dopustit. „Je to nádherná tmavá bábovka, která voní banánem a máslem. Je velice výživná, ale zároveň není příliš kalorická,“ ubezpečuje vyznavače zdravého životního stylu. „Ano, je tam spousta sacharidů, ale když to nesníte všechno, dáte si jeden kousek a ideálně řecký jogurt nebo kefír, tak máte plnohodnotnou svačinku,“ navrhuje, jak takovou bábovku snadno nutričně povýšit.
Zdravější bábovka podle Terezy Bebarové
Na bábovku Terezy Bebarové budete potřebovat: 250 g másla, 200 g cukru nebo 280 g palatinózy, vanilkový cukr, 4 vajíčka, sůl, 250 g zralých banánů, kypřicí prášek, 125 g špaldové celozrnné mouky, 125 g hladké mouky, 30 g hořké čokolády
Postup: Do mísy dáme 250 gramů povoleného másla a 200 gramů cukru nebo 280 gramů palatinózy. Smícháme povolené máslo s cukrem. Můžeme přidat i vanilkový cukr, ideálně s pravou vanilkou, aby to vonělo. Rozbijeme 4 vajíčka, dáme na stranu bílky, a do mísy s rozšlehaným máslem dáme žloutky a smícháme to. Potom 250 gramů zralých banánů, já dávám klidně i víc, aby to bylo víc sladké. Rozmixujeme je na kaši v blenderu a smícháme je na kaši s tím máslem, cukrem a žloutky.
Vedle si z těch 4 bílků umícháme sníh, přidáme trošku soli. Do další mísy dáme 250 gramů mouky, já dávám půl na půl špaldovou celozrnnou a hladkou, ať je to výživnější. Do toho vysypeme celé balení kypřicího prášku a zamícháme.
Vymažeme si máslem formu na bábovku a vysypeme ji moukou. Do základu s máslem vsypeme trochu mouky a balonovou metlou to vmícháváme. Přidáme trochu sněhu a zase vmícháme. Na třikrát takhle dávkujeme mouku a sníh. Zamícháme. Potom vsypeme 30 gramů hořké čokolády pokrájené na maličké kousky, a zase zamícháme. Celou směs potom nalijeme do formy na bábovku, párkrát s ní bouchneme, aby si to hezky sedlo, a dáme do vyhřáté trouby péct na 170 stupňů zhruba 55 minut.
Na fotografie herečky a moderátorky Terezy Bebarové se můžete podívat v naší fotogalerii.