Přerušovaný půst: Není to dieta, přesto kila mizí

Přerušovaný půst: Není to dieta, přesto kila mizí
Zdroj: Freepik.com

Přerušovaný půst patří mezi oblíbené způsoby, jak snížit váhu. Kromě toho může mít tato stravovací metoda vliv na pokles inzulínové rezistence a přispět k poklesu rizika vzniku kardiometabolických onemocnění.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 04. 01. 2021 13:00

Co je přerušovaný půst

Přerušované hladovění je populární, protože snižuje chuť k jídlu. Přerušovaný půst neboli anglicky intermittent fasting je označení pro způsob stravování. Vlastně se nejedná o klasickou dietu, ale o způsob, při kterém se střídají fáze půstu s fázemi jídla.

Jak funguje přerušovaný půst

Jedná se o různé vzorce střídání fází půstů s fázemi, kdy jídlem dostáváme do organismu kalorie. Mezi nejčastější patří:

  • 16/8 – 16 hodin půstu, 8 hodin pro příjem kalorií (začíná se třeba časným obědem v 11, po svačině následuje večeře v 19)
  • 20/4 – 20 hodin půstu, 4 hodiny pro příjem kalorií
  • OMAD – jedno jídlo denně
  • 12/12 – například snídaně v 7 hodin ráno a pak večeře v 19 hodin

Důležitý je v průběhu přerušovaného půstu dostatečný příjem tekutin (neslazených). Proti případné únavě může pomoci káva.

Využívá se toho, že když má organismus spálené cukry, pouští se do spalování tuků. Přerušovaný půst můžeme držet dlouhodobě. Vhodné je ale i jeho zařazení třeba jednou až dvakrát za týden.

Přerušovaný půst – klady

Kromě snížení váhy může přerušovaný půst pomoci s očistou organismu, člověk zároveň necítí hlad. Člověk se více soustředí na zdravý životní styl a začíná vybírat kvalitní potraviny.

Přerušovaný půst – zápory

Je potřeba dodržovat obvyklý příjem kalorií. Není vhodný pro osoby s nízkou váhou, pro těhotné či kojící ženy a děti ve vývoji. Nehodí se ani pro nemocné třeba s cukrovkou. Jako u kterékoliv úpravy stravování je lepší konzultace s lékařem.

Přerušovaný půst – doporučené potraviny

Přerušovaný půst je založen na střídání doby půstu a doby, kdy můžete jíst, přičemž jídlo by mělo být zdravé a vyvážené. Tedy dostatek bílkovin, kvalitních tuků, sacharidů a vlákniny.

Přerušovaný půst – vzorový jídelníček

Tento způsob stravování nemá složení jídelníčku ani jeho příklady. Důležitý je čas.

Jak drahý je přerušovaný půst

Přerušovaný půst není drahý. Nesníte toho víc než obvykle. Přemýšlíte ale více, co kdy sníst, abyste se vhodně, dostatečně a kvalitně najedli.

Pomůže přerušovaný půst opravdu zhubnout?

Tato metoda stravování přispěje k poklesu váhy.

Je náročné držet přerušovaný půst?

Pokud si správně nastavíte, co kdy sníte, není půst náročný.

Přerušovaný půst a cvičení

Půst je často spojován s cvičením jógy a s meditacemi. Ideální je cvičit brzy ráno.

Přerušovaný půst – které celebrity ho držely

Přerušovaný půst držela řada známých osobností. Vedle herců Benedicta Cumberbatche a Hugha Jackmana to byla například herečka Nicole Kidman nebo zpěvačka Beyoncé.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články