Nejlepší diety roku 2020: První místo patří středomořské stravě

Nejlepší diety roku 2020: První místo patří středomořské stravě
Zdroj: Freepik

Odborníci na stravu a výživu zkoumali 35 diet a sestavili z nich žebříček. Podle portálu U. S. News v žebříčku diet zvítězila středomořská strava. Na druhém místě se objevila DASH dieta. Jak si vedly u nás populární vegetariánská strava nebo stále oblíbenější keto dieta?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 01. 01. 2021 13:00

Přední místa zaujímají poměrně vyvážené stravy

Prvnímu místu vévodí středomořská strava, která kombinuje hlavní principy stravování v zemích okolo Středozemního moře. Hodnotitelé vyzdvihli její zdravotní výhody (hubnutí, péče o srdce, kontrola cukru). Strava může preventivně působit proti vzniku některých civilizačních onemocnění. Z hlediska rozmanitosti je velmi pestrá, obsahuje bohaté nutriční složky, ale může být finančně náročnější.

Druhé místo zaujala dieta DASH. Podporuje ji americký Národní institut pro srdce, plíce a krev a cílí na zastavení hypertenze (vysoký krevní tlak). Vyzdvihuje ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, nízkotučné mléčné výrobky, ale omezuje bílkoviny. DASH dieta je vyvážená a je možné ji dodržovat dlouhodobě.

O druhé místo se pak dělí s flexitariánskou dietou. Tento název se skládá ze dvou slov: flexibilní a vegetariánské. Nemusí se úplně vyloučit maso, aby se dalo získat to nejlepší z vegetariánství. Výjimečně si můžete dát maso. Patří tak mezi vyváženou stravu.

Zdravý životní styl

WW (dříve Weight Watchers) ze čtvrtého místa slouží k hubnutí, ale také ke zdravému životu. Tento holistický přístup byl spuštěn v roce 2019 a je založen na systému WW SmartPoints, který přiřazuje každému jídlu a nápoji bodovou hodnotu na základě jeho výživy a využívá podrobnosti o preferencích jídla a životním stylu. Každý člen je pak propojen s jedním ze tří způsobů programu. Můžete jíst, co chcete; ale žádné potraviny mimo limity. Účast v programu může být drahá.

Mayo dieta z pátého místa odkazuje na známou Mayo kliniku. Jejím prostřednictvím se napravují špatné stravovací návyky. Návodem je potravinová pyramida této kliniky. Jí se hlavně ovoce a zelenina. Je určena pro lidi s prediabetem a diabetem 2. typu a má pomáhat se snižováním hladiny cukru v krvi a k udržení stabilních hladin.

Na devátém místě najdeme severskou stravu. Byla určena k revoluci v severské kuchyni s ohledem na zdraví. Odkazuje na místní tradice. Sází na ovoce a zeleninu, celozrnné produkty. Obsahuje také mořské plody a ryby. Vysoce kvalitní maso, ale v malém množství. Klade důraz na ekologické produkty a sezónnost.

Nižší místa v žebříčku

O deváté místo se dělí s vegetariánskou stravou. Odborníci uvedli, že je třeba tuto stravu dobře plánovat, aby se dosáhlo nutriční vyváženosti. Mohlo by ale chybět maso. Veganská strava, která vylučuje všechny živočišné produkty, se dostala na 17. místo.

Paleo dieta zaujímá až 29. místo. Je založená na tom, že pokud to jeskynní lidé nejedli, neměli byste ani vy.

A nakonec tu máme známou keto dietu, která trůní až na předposledním 34. místě. Dieta cílí na hubnutí spalováním tuků. Nízkosacharidová dieta nahrazuje většinu sacharidů tuky a je poměrně náročná na dodržování.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články