Silvestr a dieta: Jak se pestře najíst a nelitovat toho

Silvestr a dieta: Jak se pestře najíst a nelitovat toho
Zdroj: Freepik.com

Silvestr je pro řadu osob zatěžkávací zkouškou s ohledem na jejich trávení. Jak to ale s jídlem vypadá, když v tomto období držíte dietu? Silvestr si i tak jde užít a přitom nestrádat. Tyhle tipy vám pomohou.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 31. 12. 2020 11:30

Diet je velké množství a každá má trochu jiná pravidla a režim. Když už potřebujete některou dietu dodržovat, neměl by být výjimkou ani Silvestr. Když máte dietu, vždy se přesvědčte, že jídlo neobsahuje potraviny, které nemůžete jíst.

Jídlo po celý den

Jedním ze základních tipů je konzumace po celý den. Když si budete dávat obvyklé porce jídla tak, jak jste zvyklí, nebudete se večer potřebovat přejídat. Zbytečně byste zatížili organismus, a to nesvědčí ani žádnému dietnímu režimu, ani běžným zásadám zdravého stravování.

Večeře slavnostně a zdravě

Večeře bude slavnostní už tím, že upravíme stůl svátečním ubrusem a dekoracemi a třeba i vyndáme slavnostní talíře.

Na talířích by se měla hlavně objevovat zelenina a ovoce. Takové pohoštění může mít nejrůznější podobu. Například pouze nakrájené jednotlivé druhy, každý si napíchne, co bude chtít, přidat můžeme i sýr. Nebo můžeme připravit různé sýrové pomazánky z tvarohu nebo žervé. Červenou zajistí červená řepa, zelenou zase avokádo.

Mrkev pokrájená na tyčky bude skvěle chutnat s dipy z tvarohu nebo žervé, ve kterých bude hrát hlavní roli koření a bylinky (česnek, tymián, pažitka, bazalka, pepř).

Zelenina může být i vykrájená do různých tvarů. To je spíše vhodné pro děti, kterým udělá obrovskou radost. My asi spíše budeme myslet na zbytečný potravinový odpad, který pak potřebujeme vyřešit.

Nemusí chybět ani jednohubky. Vytvořit je můžeme z celozrnného pečiva, zeleniny, ovoce a různých kousků masa. Z masa můžeme zvolit uzeného lososa, netučné kousky kuřete či kvalitní šunku. Jako podklad můžeme dát i tvrdší kousky zeleniny. Vhodnou ozdobou i jen tak na zobání jsou ořechy, i když by se to nemělo přehánět s jejich množstvím.

Kdo se obává přejídání, může si vzít malý talířek a hned na začátku na něj narovnat vše, co plánuje sníst. To pak vyvolává pocit, že je jídla až příliš.

Nápoje o Silvestru

Ideálním pitím je čistá voda. Na Silvestra chcete ale něco výjimečného. Připravte si třeba kvalitní ovocný čaj a sklenice si ozdobte limetkou nebo citronem, dekorativně působí i lístky máty.

Z alkoholu je ideální zvolit kvalitní suché víno. Ani tady není vhodné to ale přehánět s množstvím. Zbytečně bychom zatížili játra. Kombinujte s vodou, pokud víno nechcete přímo naředit a vyrobit si vinný střik.

Silvestr je vlastně běžný den a slavnostní je tím, že se setkáváme s blízkými a trávíme s nimi čas. Na to bychom se měli zaměřit spíš než na přeplněné stoly jídla.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články