Studie odhalila, proč se při sledování televize tolik přejídáme

Studie odhalila, proč se při sledování televize tolik přejídáme
Zdroj: Freepik

Blíží se podzim, který s sebou přinese pochmurné a chladné počasí. Většinu z nás tak upoutá ve vyhřátých domácnostech, kde většinu času prosedíme u televize. Jenže tady může nastat kámen úrazu. Nová studie totiž zjistila, jak snadno se při této oblíbené činnosti dá přibrat na váze.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 14. 09. 2020 12:57

Lidé se totiž tolik dokážou zabrat do dění v televizi natolik, až přestanou vnímat, kolik toho sní a nemají tak pocit plného žaludku, což je velmi zrádné.

Mozky jsou zamčené

Vědci z univerzity v Sussexu zjistili, že lidé nemají během sledování televize čas na to, aby si uvědomili, že jí příliš mnoho. Hlavním důvodem je fakt, že jsou naše mozky uzamčené v televizním dění a my si tak ani neuvědomíme, že už jsme snědli třeba celý pytlík chipsů, což nás stejně ani neuspokojilo.

Do této studie bylo zapojeno 120 respondentů a výsledky byly jednoznačné. Bylo zjištěno, že pokud má mozek člověka zvýšené vnímání, tak bude odfiltrovávat smyslové informace. Když je tedy mozek převálcován poutavým thrillerem, záhadou nebo filmem se spoustou zvukových či vizuálních efektů, tak prostě zapomene myslet na jiné věci.

Zkuste něco zdravějšího

„Naše studie naznačuje, že pokud jíte nebo pijete, zatímco je vaše pozornost rozptylována velmi poutavým úkolem, je méně pravděpodobné, že budete schopni říct, že se cítíte plní,“ uvedl ve svém prohlášení, které bylo zveřejněno na deseret.com, profesor Martin Yeomans. „Je více pravděpodobné, že si dáte něco k jídlu, než kdybyste dělali něco méně poutavého,“ dodává.

Toto skryté riziko přejídání se se však netýká pouze milovníků televizních obrazovek. Stejný pozor by si měli dát i hráči počítačových her, milovníci herních konzolí nebo fanoušci křížovek. Podle studie však existuje jednoduché pravidlo, jak tento zlozvyk zvládnout. Stačí jen, když si k televizi místo oblíbených brambůrků vezmete něco zdravého na zub. Nadměrně snědené množství pak vůbec není na škodu, ale naopak ku prospěchu.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články