Fit a krásnátestovánísoutěže

Recepty: Vegetariánské vitamínové bomby, které vás udrží ve formě

Recepty: Vegetariánské vitamínové bomby, které vás udrží ve formě
Zdroj: Toprecepty.cz
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Zapomeňte na tučné maso nebo smažená nezdravá jídla a uvařte si něco lahodného, ale zároveň zdravého. Tělo vám poděkuje tím, že se budete mít více energie, vitality a životního elánu. O tom, že vegetariánská jídla jsou obecně dietnější než ta klasická, mluvit asi ani není třeba.

Speciální projekt 12. října 2020

Na podzim je třeba tělo zásobovat zeleninou bohatou na nejrůznější vitamíny. Ať už je to červená řepa, česnek nebo třeba zelí, všechny tyto potraviny udělají vašemu tělu prospěšnou službu a navíc se nemusíte bát, že by vaší rodině nechutnaly.

Pikantní polévka z červené řepy

Toprecepty.cz

Suroviny:

1 čl olivového olej

1 hrnek nasekané cibule

4 hrnky netučného kuřecího vývaru

2 hrnky vody

1/2 čl soli

1/4 čl čerstvě mletého pepře

3 středně velké červené řepy, očištěné a rozpůlené

1 střední brambora, oloupaná, rozkrájená na čtvrtky

1 bobkový list

1čl limetkové šťávy

8 čl zakysané smetany

Postup:

V hrnci na středně rozpáleném oleji zpěňte cibulku doběla (cca 3 minuty), přilejte kuřecí vývar a následujících 6 surovin ze seznamu (skončíte bobkovým listem). Přiveďte polévku k varu, ztlumte oheň a zvolna vařte odkryté cca 20 minut, až bude řepa úplně měkká. Vyjměte bobkový list, polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a ještě asi 5 minut prohřívejte. Poté polévku odstavte z ohně a přidejte limetkovou šťávu. Polévku doporučuji servírovat v kulatých miskách ozdobenou lžičkou zakysané smetany.

Zelné placky

Toprecepty.cz

Suroviny:

1 sklenice kysaného zelí

8 lžic tuku

1-2 vejce

sůl

kmín

1,5 hrnku polohrubé mouky

máslo

Postup: 

Zelí překrájíme, vmícháme do něj rozehřátý vlahý tuk, vejce, sůl, kmín, mouku a zpracujeme těsto. Rozetřeme ho do vymazaného pekáčku a upečeme. Po upečení potřeme máslem.

Poctivá česnečka

Toprecepty.cz

Suroviny:

1/2 pórku

20 dkg eidamu

česnek – dle chuti a síly

olej

starší chleba

1 zeleninový bujón

kmín drcený

majoránka

sůl

máslo

tavený sýr

Postup:

Na másle osmahneme nakrájený pórek a zalijeme vodou. Přidáme bujón, kmín, cca 4 stroužky česneku, tavený sýr a necháme vařit. Na pánvi pak na sádla uděláme chlebové krutony. Polévku dosolíme a přidáme majoránku, chvilku ještě provaříme a podáváme – na dno misky dáme  nastrouhaný stroužek česneku, krutony, navrch nastrouhaný sýr a zalijeme horkou polévkou.

Podzimní teplý salát z kořenové zeleniny

Toprecepty.cz

Suroviny:

2 velké mrkve

2 petržele

1/2 středně velkého celeru

1 větší batát

2 menší bulvičky červené řepy

4 lžíce olivového oleje

sůl

pepř

2 hrsti vlašských ořechů, nasekaných nahrubo

hrst nasekané petrželky

šťáva z poloviny citrónu

1/2 – 1 lžíce vinného octa

Postup:

Mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na kolečka, batát, celer a řepu oloupeme a nakrájíme na menší plátky.
Zeleninu dáme do zapékací misky, polijeme 2 lžícemi oleje, lehce osolíme a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Během pečení občas opatrně promícháme a pečeme asi 30 minut, až je zelenina měkká, ale ještě pevná. V misce smícháme ořechy, petrželku, citrónovou šťávu, zbytek oleje, sůl, pepř a ocet podle chuti. Upečenou zeleninu přelijeme připravenou zálivkou a teplé podáváme.

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články

Zavří­t reklamu