Recepty: Vegetariánské vitamínové bomby, které vás udrží ve formě

Recepty: Vegetariánské vitamínové bomby, které vás udrží ve formě
Zdroj: Toprecepty.cz

Zapomeňte na tučné maso nebo smažená nezdravá jídla a uvařte si něco lahodného, ale zároveň zdravého. Tělo vám poděkuje tím, že se budete mít více energie, vitality a životního elánu. O tom, že vegetariánská jídla jsou obecně dietnější než ta klasická, mluvit asi ani není třeba.

Speciální projekt
Speciální projekt 12. 10. 2020 18:02

Na podzim je třeba tělo zásobovat zeleninou bohatou na nejrůznější vitamíny. Ať už je to červená řepa, česnek nebo třeba zelí, všechny tyto potraviny udělají vašemu tělu prospěšnou službu a navíc se nemusíte bát, že by vaší rodině nechutnaly.

Pikantní polévka z červené řepy

Toprecepty.cz

Suroviny:

1 čl olivového olej

1 hrnek nasekané cibule

4 hrnky netučného kuřecího vývaru

2 hrnky vody

1/2 čl soli

1/4 čl čerstvě mletého pepře

3 středně velké červené řepy, očištěné a rozpůlené

1 střední brambora, oloupaná, rozkrájená na čtvrtky

1 bobkový list

1čl limetkové šťávy

8 čl zakysané smetany

Postup:

V hrnci na středně rozpáleném oleji zpěňte cibulku doběla (cca 3 minuty), přilejte kuřecí vývar a následujících 6 surovin ze seznamu (skončíte bobkovým listem). Přiveďte polévku k varu, ztlumte oheň a zvolna vařte odkryté cca 20 minut, až bude řepa úplně měkká. Vyjměte bobkový list, polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a ještě asi 5 minut prohřívejte. Poté polévku odstavte z ohně a přidejte limetkovou šťávu. Polévku doporučuji servírovat v kulatých miskách ozdobenou lžičkou zakysané smetany.

Zelné placky

Toprecepty.cz

Suroviny:

1 sklenice kysaného zelí

8 lžic tuku

1-2 vejce

sůl

kmín

1,5 hrnku polohrubé mouky

máslo

Postup: 

Zelí překrájíme, vmícháme do něj rozehřátý vlahý tuk, vejce, sůl, kmín, mouku a zpracujeme těsto. Rozetřeme ho do vymazaného pekáčku a upečeme. Po upečení potřeme máslem.

Poctivá česnečka

Toprecepty.cz

Suroviny:

1/2 pórku

20 dkg eidamu

česnek - dle chuti a síly

olej

starší chleba

1 zeleninový bujón

kmín drcený

majoránka

sůl

máslo

tavený sýr

Postup:

Na másle osmahneme nakrájený pórek a zalijeme vodou. Přidáme bujón, kmín, cca 4 stroužky česneku, tavený sýr a necháme vařit. Na pánvi pak na sádla uděláme chlebové krutony. Polévku dosolíme a přidáme majoránku, chvilku ještě provaříme a podáváme - na dno misky dáme  nastrouhaný stroužek česneku, krutony, navrch nastrouhaný sýr a zalijeme horkou polévkou.

Podzimní teplý salát z kořenové zeleniny

Toprecepty.cz

Suroviny:

2 velké mrkve

2 petržele

1/2 středně velkého celeru

1 větší batát

2 menší bulvičky červené řepy

4 lžíce olivového oleje

sůl

pepř

2 hrsti vlašských ořechů, nasekaných nahrubo

hrst nasekané petrželky

šťáva z poloviny citrónu

1/2 - 1 lžíce vinného octa

Postup:

Mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na kolečka, batát, celer a řepu oloupeme a nakrájíme na menší plátky.

Zeleninu dáme do zapékací misky, polijeme 2 lžícemi oleje, lehce osolíme a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Během pečení občas opatrně promícháme a pečeme asi 30 minut, až je zelenina měkká, ale ještě pevná. V misce smícháme ořechy, petrželku, citrónovou šťávu, zbytek oleje, sůl, pepř a ocet podle chuti. Upečenou zeleninu přelijeme připravenou zálivkou a teplé podáváme.

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Související články

Další články