Zázračná káva: Zbavte se celulitidy i deprese

Zázračná káva: Zbavte se celulitidy i deprese
Zdroj: Pixabay

Káva a její účinky na lidský organismus je neustále diskutované téma. Jedni tvrdí, že je škodlivá, jiní zase, že obsahuje antioxidanty a další látky, které jsou našemu tělu prospěšné. Pojďte se s námi podívat na to, jak se dá s kávou čarovat nejen v kuchyni!

Speciální projekt
Speciální projekt 01. 06. 2020 08:00

Historie kávy sahá až k Afričanům, kteří žili na Somálském poloostrově ještě před naším letopočtem, ti ji používali jako povzbuzující lék. V Evropě se stalo pití kávy oblíbené během šestnáctého a sedmnáctého století. Tehdy byla káva považována také za afrodiziakum.

Od té doby proběhlo již bezpočet studií na téma vlivu kávy na lidský organismus a ty ukázaly, že kromě kofeinu káva obsahuje daleko více zdraví prospěšných látek. Zelená kávová zrna obsahují vodu, tuk, sacharidy, bílkoviny a vlákninu. Tyto látky se pražením mění na antioxidanty, které pomáhají bojovat proti škodlivým volným radikálům. Pití kávy tedy není na škodu, ta však musí být kvalitní.

Jak poznat kvalitu kávy?

"Dobrá zrnková káva je ta, která je připravovaná s péčí a tradicí, s respektem k přírodě a pro všechny jedinečné chutě lidí na naší planetě," říká Ondřej Martinovský, který se stará o výběr zboží pro zákazníky v obchodech Albert. Mimo jiné také ví, jaký typ kávy mají Češi nejraději. "U Čechů vyhrávají chuťově většinou hořké tóny, což se mimochodem potvrzuje i v konzumaci piva.  A právě u kávy se u nás orientujeme podobně. Převážně vyhrávají zrna více upražená a s vysokou intenzitou chutě a vůně. Tento způsob pražení, takzvaně italský způsob, minimalizuje kyselé tóny v chuti kávy. Pokud hledáte tento druh kávy, nejvíce mohu doporučit novou řadu Perla, konkrétně řadu Intenza, kterou jsme vyladili právě do popsané chuti a typu pražení."

Pixabay.com

Pocit štěstí a spokojenosti

O pití kávy se říká, že zvyšuje krevní tlak. Pokud však nevypijete deset turků denně, vliv na tlak nemá káva nijak významný. Může tlak zvýšit krátkodobě bezprostředně po vypití, ale z dlouhodobého hlediska přiměřené pití kávy vliv na rozvoj vyššího krevního tlaku nemá. Také je o ní známo, že obsahuje kofein, který by měl navozovat pocit štěstí a spokojenosti.

Prevence před Alzheimerem

Dokonce se říká, že pravidelné pití kvalitní kávy zvyšuje ochranu proti stařecké demenci, Alzheimerově chorobě a Parkinsonově nemoci a pokud trpíte astmatem, může vám káva o trochu zlepšit dýchání.  Kávová zrna pomáhají také se zlepšením paměti a činností mozku, proto je káva tolik oblíbeným společníkem studentům ve zkouškovém období.

Žádné zubní kazy

Albert

 

Pokud vás trápí celulitida, není nic jednoduššího, než si připravit peeling na problematické partie. Budete potřebovat jednu lžíci namleté kvalitní zrnkové kávy Perla Intenza, kterou seženete v Albertu, dvě lžíce mořské soli, jednu lžíci olivového oleje a tři kapky citrusového esenciálního oleje. Všechny suroviny dobře promíchejte a krouživými pohyby vmasírujte do pokožky, která se krásně zahřeje a prokrví. Tento peeling z kávy působí nejen jako prevence, ale pomůže vám i se zlepšením stavu současné pomerančové kůry. Neotálejte a začněte už teď, ať máte do léta stehna i zadeček jako ze žurnálu!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články