DASH dieta: Zhubnete bez jojo efektu a ochráníte srdce a cévy

DASH dieta: Zhubnete bez jojo efektu a ochráníte srdce a cévy
Zdroj: Freepik.com

DASH dieta patří mezi novější diety a zařadila se v oblibě na přední místa. Doma si jídla připravíte snadno, problém může představovat, když se vydáte do restaurace. Jak složit jídelníček?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 08. 01. 2021 13:00

Co původně mělo sloužit jako prevence srdečních a cévních onemocnění, se stalo velmi populárním trendem. Podíl na tom má uznávaná výživová poradkyně Marla Heller, která dietu DASH hodně podporuje.

Co je DASH dieta

DASH je zkratkou pro Dietary Approaches to Stop Hypertension, což v překladu znamená dietní přístupy k zastavení hypertenze, tedy vysokého krevního tlaku. Dietu podporuje americký Národní institut pro srdce, plíce a krev nejen pro prevenci hypertenze, ale jako stravování pro širokou veřejnost.

Doporučuje ovoce, zeleninu, celozrnné potraviny, libové zdroje bílkovin, nízkotučné výrobky. Celkově by to měly být potraviny s množstvím živin, které snižují krevní tlak (draslík, vápník, bílkoviny a vláknina).

Nevhodné jsou podle diety DASH potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků (tučné maso, plnotučné mléčné výrobky, tropické oleje, sladké nápoje).

Jak funguje DASH dieta

Dietu DASH je možné dodržovat dlouhodobě a je považována za vyváženou. Kromě konzumace výše uvedených potravin se doporučuje snížit příjem sodíku na 2,3 gramů denně, následně pak na zhruba 1,5 gramů. Strava by měla být rozdělena do pěti až šesti porcí, každá by měla obsahovat maximálně 2 000 kalorií a má určitý počet složek.

DASH dieta – klady

Jedná se o nutričně vyváženou stravu, která přispívá k zdravému srdci. Je považována za pečlivě prozkoumanou a důvěryhodnou. Doporučují se postupné kroky zavádění potravin, aby si člověk lépe zvykl, to samé platí s postupným zařazováním pohybu. Recepty s DASH dietou se snadno hledají.

DASH dieta – zápory

Někomu může vadit velmi nízký podíl soli, který jde ale vyvážit bylinkami a kořením.

DASH dieta – doporučené potraviny

Libová drůbež, netučné ryby, nízkotučné mléčné potraviny, zelenina, ovoce (které není příliš sladké), celozrnné potraviny. Nevhodné je třeba červené maso, bílá mouka, těstoviny, rýže, brambory.

DASH dieta – vzorový jídelníček

Ke snídani vejce se sýrem čedar a pažitkou. Ke svačině si dejte jogurt s lesními plody. K obědu zeleninovou polévku, zeleninový salát se sýrem a plátky kuřecích prsíček, mandarinku. Ke svačině jogurtové mléko a k večeři grilovaného lososa s nasucho pečenými brambory a zeleninou.

Jak je drahá DASH dieta

DASH dieta je dražší, protože doporučuje čerstvé potraviny dobré kvality.

Pomůže DASH dieta opravdu zhubnout?

Při dodržování pravidel a doporučení nejspíše zhubnete a zároveň si zvyknete na zdravější jídlo. Podle všeho ani nehrozí jojo efekt.

Je náročné držet DASH dietu?

Dieta může být zvláštní kvůli omezení soli, což se ale dá nahradit kořením. Někomu dělá problém vzdát se sladkostí, může také vadit konzumace pouze libového masa a netučných ryb. Jinak je ale poměrně pestrá.

DASH dieta a cvičení

Pohyb je důležitý jako podpora hubnutí a zdravého životního stylu. Také v tomto případě byste si ho měli dopřát.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články